portraitfactorynl tweede kamer 170

'NSC-leden zijn totaal verdeeld': faalhaas Pieter Omtzigt kan de boel nauwelijks bij elkaar houden

Politiekfeb 17, 10:30
Nieuw Sociaal Contract (NSC) staat in het middelpunt van de schijnwerpers, en niet op een positieve manier. NPO Radio 1 heeft gemeld dat NSC-leden diep verdeeld zijn over de wijze waarop de invloedrijke Pieter Omtzigt betrokken was bij het formatieproces. Zijn beslissing om de gesprekken tussen NSC, PVV, BBB en VVD te beëindigen, heeft tot een interne strijd geleid, waarbij de achterban van NSC ernstig verdeeld lijkt.
Bij een recente leden-bijpraatsessie, waar Omtzigt en de rest van de partijtop uitleg gaven over de ontwikkelingen, werd duidelijk dat de meningen binnen NSC ver uiteenlopen. Volgens NPO Radio 1 ontving NSC maar liefst 2.000 e-mails van haar 7.000 leden na het stuklopen van de gesprekken. Een verdeling die weerspiegelt wordt door de helft van de e-mails die negatief waren en de andere helft die positief gestemd was.
De verdeeldheid bleek ook op de bijeenkomst zelf, waar de verhoudingen ongeveer gelijk waren. Dit brengt Omtzigt in een lastige positie, omdat hij nu zijn partij moet proberen bijeen te houden te midden van deze diepgaande tweedeling. Het lijkt erop dat NSC, ondanks haar aanzienlijke omvang qua stemmen (7.000 leden is niets, maar 20 zetels is natuurlijk wel heel wat), feitelijk tot op het bot verdeeld is.
Maar er is enig lichtpuntje voor Omtzigt in deze duisternis. NSC-leden, net als leden van andere traditionele partijen, lijken niet te eisen dat Omtzigt koste wat kost had moeten doorgaan. Volgens verslaggever Wilco Boom zijn er geen geluiden gehoord die stellen dat Omtzigt absoluut aan tafel had moeten blijven met Wilders, Yesilgöz en Van der Plas. Desondanks verdient zijn vertrek, zo wordt gesteld, niet de schoonheidsprijs.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we helemaal KLAAR met die faalhaas Pieter Omtzigt. De andere media sparen hem, maar wij niet. Hij is lafjes weggelopen. Hij ondermijnt de democratie. Denk jij daar net zo over? Steun ons dan! Doneer aan DDS via BackMe en help ons deze engnek dagelijks te exposen!
Met andere woorden, hoewel NSC-leden verdeeld zijn, lijken ze niet bereid om Omtzigt volledig aan de schandpaal te nagelen. De vergelijking met CDA 2.0, zoals eerder genoemd, suggereert echter dat de zwakte binnen NSC in deze situatie duidelijk naar voren komt. De partij lijkt niet immuun te zijn voor interne spanningen en verdeeldheid, net als zijn gevestigde tegenhanger CDA.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten