screenshot 2023 07 11 at 144908

Oeps! IJskoningin Dilan Yesilgöz: 'Ik zie niet hoe Wilders een coalitie kan gaan vormen'

Politieknov 22 2023, 23:20
VVD-leider Dilan Yesilgöz heeft gereageerd op de zware nederlaag die haar partij vandaag heeft geleden bij de Tweede Kamerverkiezingen. Ze weigerde Geert Wilders en zijn PVV bij naam te feliciteren in haar toespraak, gaf toe dat de uitslag tegenviel, en beet Wilders tenslotte toe dat hij mag proberen een coalitie in elkaar te zetten, maar dat zij hem het niet ziet doen.
Geert Wilders is vandaag dolblij. Niet zo gek, want zijn partij heeft de Tweede Kamerverkiezingen 2023 met groot gemak gewonnen. 35 zetels voor de PVV. Ongelooflijk. Niemand zag dát aankomen, zeker de peilers niet.
Kort na de bekendmaking van de exit poll kreeg Wilders nog meer goed nieuws. Want hoewel het initieel onmogelijk voor hem leek om een coalitie in elkaar te zetten impliceerde NSC-leider Pieter Omtzigt vanavond opeens dat hij tóch bereid is te onderhandelen met de PVV.
Na die toespraak van Omtzigt kreeg Wilders echter wat minder fijn nieuws te horen. Dilan Yesilgöz was namelijk veel minder positief. Sterker nog, ze was ronduit geïrriteerd. Een ijskoningin.
Toen ze haar speech gaf feliciteerde ze "de winnaars," maar ze weigerde die bij naam en toenaam te horen. "De winnaars," in het algemeen dus. Geen felicitatie aan Wilders.
Vervolgens zei ze in gesprek met de NOS dat ze op geen enkele manier dan ook gelooft dat Wilders een coalitie in elkaar kan zetten. Ze bleef heel nadrukkelijk bij uitspraken die ze voor de verkiezingen deed toen de NOS-journalist haar daar aan herinnerde. Toen zei ze dat ze niet zou deelnemen aan een kabinet waarvan Wilders premier is.
"De grootste moet het voortouw nemen," zei Yesilgöz, dus Wilders mag dat vanaf morgen gaan proberen. Maar de onderliggende toon en houding van de VVD-leider was heel duidelijk: zij wil niet meewerken aan een kabinet Wilders I.
Natuurlijk krijgen we dan de vraag: gaat de VVD als partij haar terugfluiten of doet die partij wat zij de laatste 13 jaar heeft gedaan, namelijk de leiders blind volgen?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten