shutterstock 1075105040

Ondemocratische Frans Timmermans heeft weinig trek in een samenwerking met de VVD: "In staat om iedere coalitiepartner te vermorzelen"

Politiekaug 23, 13:00
Frans Timmermans maakt geen geheim van dat zijn voorkeur uitgaat naar een linkse alliantie. Hij omarmt het concept van 'verenigd links,' een term die is gepopulariseerd door Jesse Klaver van GroenLinks, wat in wezen staat voor een verenigd links front. In theorie klinkt deze openheid voor samenwerking als een positieve en democratische benadering van regeren. Echter, Timmermans' uitspraken onthullen ook diepgewortelde zorgen ten opzichte van de VVD, wat twijfels doet rijzen over zijn toewijding aan een werkelijk inclusieve regering.
Zijn angst voor de VVD's dominantie blijkt wanneer hij verklaart: "Ik heb gezien dat de VVD, zeker onder Rutte, in staat was om iedere coalitiepartner te vermorzelen." Hoewel het essentieel is om voorzichtig te zijn ten opzichte van politieke tegenstanders, suggereert zo'n uitspraak een mate van wantrouwen en misschien zelfs een defaitistische houding. Politiek draait in de kern om onderhandeling en compromis, en openlijk vrezen voor je potentiële partner belooft wellicht geen vruchtbare discussies in de toekomst.
Timmermans erkent dat de vorige samenwerking tussen de PvdA en de VVD leidde tot een historische verkiezingsnederlaag voor zijn partij, waarbij ze 29 van de 38 zetels verloren. Hij schrijft deze nederlaag toe aan de bezuinigingsmaatregelen die tijdens hun coalitie werden ingevoerd. In plaats van de VVD de schuld te geven van het verleden, zou Timmermans zich moeten richten op het overtuigen van kiezers dat zijn partij heeft geleerd van haar fouten en klaar is om opnieuw te leiden.
Bovendien roept Timmermans' uitspraak dat hij "sterk genoeg wil zijn om onvermorzelbaar te zijn" bij de onderhandelingen met de VVD vragen op over zijn toewijding aan het democratische proces. Democratie gedijt op de concurrentie van ideeën en het vermogen om consensus te bereiken. Het streven naar onkwetsbaarheid in een coalitieregering ondermijnt dit fundamentele principe. Het suggereert een onwil om deel te nemen aan open dialoog en compromis, wat essentieel is voor effectief bestuur.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen de globalistische elites.
Hoewel Timmermans beweert dat hij de mogelijkheid van samenwerking met de VVD niet wil uitsluiten, lijkt hij strikte voorwaarden te stellen aan een dergelijke samenwerking. Hij stelt dat de beslissing afhangt van de "electorale balans tussen de partijen." In wezen impliceert hij dat alleen als de PvdA meer zetels behaalt dan de VVD, hij overweegt om met hen samen te werken. Deze voorwaardelijke benadering gaat in tegen het idee van een open en inclusieve regering waar hij naar verluidt voorstander van is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten