Ongelooflijk! Koppige Yesilgöz herhaalt keihard: 'VVD gaat NIET in een kabinet geleid door Wilders'

Politieknov 28 2023, 14:00
Dilan Yesilgöz houdt maar niet op. De leider van de VVD herhaalt vandaag voor de tigste keer dat haar partij niet, niet, niet in een coalitie gaat zitten die geleid wordt door de PVV, en waarvan Geert Wilders dus premier is. Maar oh, jongens toch, ze wil wel echt een "centrumrechts kabinet" mogelijk maken hoor. Alleen dan wel honderd procent op haar voorwaarden.
"Dit is nu het moment om een centrumrechts kabinet mogelijk te maken," zegt de vrouw die ondertussen door heel Nederland wordt uitgekotst vandaag nog eens. Wat haar eigen partij betreft is "een pas op de plaats [maken] verstandig," voegt ze toe. Dat betekent dus dat ze wel wil gedogen, maar niet officieel wil meeregeren.
Er is veel kritiek op haar, en daar heeft ze ondertussen ook op gereageerd. Hoe? Op de ijskoude, arrogante wijze die we van haar gewend zijn. Ze zegt "respect" te hebben voor de "verschillende ideeën en inzichten" van critici als Halbe Zijlstra. Maar er iets mee doen? Haha, tuurlijk niet!
"We zijn een brede volkspartij," zegt mevrouw de ijskoningin, "dus dit hoort erbij." Met "dit" bedoelt ze kritiek op haar functioneren. Want blijkbaar is het in een brede volkspartij wel normaal dat mensen kritiek hebben op een leider, maar niet dat die leider naar de meerderheid van de eigen leden en kiezers luistert en doet wat zij willen.
Brr, democratie! Nee, daar heeft mevrouw Yesilgöz helemaal niets mee.
Natuurlijk neemt Yesilgöz deze positie in om twee belangrijke redenen. In de eerste plaats hoopt ze er zo voor te kunnen zorgen dat het volgende kabinet extreem zwak is. Als er iets gebeurt dat niet leuk gevonden wordt kan de stekker er zo, hop, uitgetrokken worden. Een enorme faaloperatie voor Wilders, dan, waarna de VVD een comeback denkt te kunnen maken.
Ten tweede denkt Yesilgöz dat ze door te "gedogen" feitelijk meer invloed heeft dan door te regeren. Als het kabinet afhankelijk is van haar gedoogsteun, tja, dan zal het kabinet steeds weer moeten doen wat de VVD wil. Want de gedoger kan immers altijd weglopen. Er zitten geen eigen bewindspersonen in het kabinet. Het risico is dan nul voor de VVD zelf.
Is het goedkoop? Jazeker. Maar het is helaas ook hoe de VVD rolt. Deze partij, en met name Rutte én Yesilgöz, spelen echt alleen maar politieke spelletjes. Het lot van het land boeit ze totaal niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten