screen shot 2023 10 05 at 125525

Onschuldige Nederlanders ten onrechte aan de schandpaal door Zembla's vervalste dreigtweets

Politiekokt 05 2023, 14:30
Verontwaardiging, verbazing en vreugde wisselen elkaar af in Nederland: extreemlinkse tv-show Zembla is door de knieën gegaan. De reden? Een onthutsend staaltje nepjournalistiek waar heel Nederland met open mond naar heeft zitten kijken. Zembla maakte een programma waarin ‘twitteraars’ heftig geconfronteerd werden met 'dreigtweets' die ze gedeponeerd zouden hebben aan het adres van politici als Sigrid Kaag. Dit klinkt bij voorbaat al als een sinister plannetje, maar wacht even, het wordt nóg erger…
Het fenomenale 'onderzoeksprogramma' toonde niet de daadwerkelijke tweets, maar een stel knutselwerkjes van de verantwoordelijke journalist zelf. De man had zijn creativiteit de vrije loop gelaten en de tweets volgens eigen inzicht aangepast. Enkele argeloze Nederlanders zijn hierdoor onterecht aan de schandpaal genageld, waarbij er één zijn baan verloor, en dreigt nu terecht een rechtszaak aan te spannen.
Na een hoop woede en tumult op social media heeft Zembla op X (het voormalige Twitter) hun staart tussen hun benen gestoken en verontschuldigingen aangeboden voor het schandelijk verspreiden van nepnieuws over 'rechtse haters van politici'.
In hun eigen woorden: "Op 28 september kwam de eindredactie van Zembla erachter dat in onze uitzending ‘Online hufters’ van 31 augustus jl. enkele tweets zijn vertoond die door de regisseur van de uitzending zijn ingekort of aangepast, terwijl de suggestie werd gewekt dat het om originele screenshots van de tweets ging."
Ah, nog een doekje voor het bloeden: "De eindredactie was gedurende de totstandkoming van de uitzending steeds in de veronderstelling dat het om originele tweets ging."
Goed dan, Zembla. We pretenderen allemaal onze fouten te erkennen als we erop betrapt worden, nietwaar? Interessant is dat hun verklaring wel heel vlot komt nadat dit schandaal bij het onlineplatform BLCKBX aan het licht kwam. Nog interessanter: de uitzending blijft offline en de slachtoffers van dit schandaal worden pas nu benaderd voor excuses en een gesprek. Waar was de journalistieke integriteit voordat het te laat was?
(Artikel gaat verder na deze oproep) Bij DDS begrijpen we dat het hele mediakartel gesloopt moet worden. Daar doen we elke dag dan ook ons best voor. Steun jij dat doel? Steun ons dan! Doneer aan DDS via BackMe en help ons het mediakartel af te breken!
En kunnen de slachtoffers van dit nepnieuws, van deze smaad en laster, ook nog op een schadevergoeding regelen? Of vinden de NPO'ers dat niet nodig?
Eén ding is zeker: deze afgang vormt weer een triest dieptepunt in de nepjournalistiek van extreemlinks Nederland. En mensen, het moraal van dit verhaal? Kijk uit wie je vertrouwt wanneer het aankomt op nieuws. Want zelfs de ‘betrouwbare’ media kunnen er vreselijk naast zitten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten