shutterstock 1680915613

Ouderen in de knel: Bezuinigingen halveren? Het is een aanfluiting!

Politieksep 20 2023, 9:15
In wat voor land leven we als we niet eens fatsoenlijk voor onze ouderen kunnen zorgen? Het lijkt erop dat de demissionaire regering die vraag maar al te graag wil beantwoorden met een zorgwekkend, onverschillig antwoord. De "genereuze" beslissing van het kabinet om de bezuinigingen op de ouderenzorg te halveren, is ronduit een aanfluiting en een klap in het gezicht van iedereen die betrokken is bij de zorg voor onze meest kwetsbare burgers.
Roeli Mossel, directeur van de Noord Nederlandse Coöperatie van Zorgorganisaties, slaat de spijker op zijn kop bij RTV Noord: het besluit is een begin, maar bij lange na niet voldoende. Denkt het kabinet serieus dat door het halveren van een reeds schandalig hoge bezuiniging alles plotseling koek en ei is? Wat voor schaamlap is dit?
In de oorspronkelijke, bijna ongelooflijke plannen, wilde het kabinet maar liefst 225 miljoen euro wegplukken uit de ouderenzorg. Nu denken ze waarschijnlijk een heldendaad te verrichten door slechts de helft van dat bedrag te bezuinigen. Het is een slap excuus voor leiderschap en toont een schrijnend gebrek aan inzicht in wat er echt nodig is om een waardig leven voor onze ouderen te garanderen.
En daar komen de andere problemen nog bij. Terwijl het kabinet zichzelf op de borst klopt voor het halveren van de bezuinigingen, lijken ze te vergeten – of erger nog, te negeren – de andere pijnlijke sneden die ze maken. Mossel wijst terecht op de blijvende korting op onderhoudskosten voor zorggebouwen en het ontbreken van compensatie voor de gestegen CAO-kosten. Hierdoor zullen tal van zorgorganisaties op het randje van overleven komen te staan, wat op den duur onze ouderen direct raakt.
Het is schokkend en hartverscheurend dat in een van de rijkste landen ter wereld, ouderenzorg op deze manier wordt behandeld. Het lijkt wel alsof het kabinet onze ouderen als een last beschouwt in plaats van als een groep die met respect en waardigheid behandeld dient te worden.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we wél hard en uitgesproken. Daarom lees jij DDS graag... maar het betekent ook dat we afhankelijk zijn van jouw steun om DDS overeind te houden. Steun ons! Doneer aan DDS, via BackMe, en help ons altijd uitgesproken, gepassioneerd en fel te blijven.
Nu rust alle hoop op de Tweede Kamer. De hoop dat zij inzien dat deze "halvering" niet meer is dan een doekje voor het bloeden. De hoop dat zij luisteren naar de smeekbeden van zorgprofessionals, en vooral, de stille wanhoop van duizenden ouderen die zich afvragen of ze in hun laatste jaren nog wel de zorg en aandacht krijgen die ze verdienen. De Tweede Kamer is vandaag aan zet tijdens de Algemene Beschouwingen.
.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten