de dagelijkse standaard dh 00994

Pats! GroenLinks en PvdA gaan tegen het stikstoffonds stemmen

Politiekmei 16 2023, 14:00
Slecht nieuws voor het kabinet. Het linkse blok van PvdA en GroenLinks heeft namelijk laten weten dat het niet voor het stikstoffonds gaat stemmen. Dit betekent dat de coalitie het niet meer 'linksom' kan regelen in de Eerste Kamer. Het kan alleen nog 'populistisch-om', namelijk met BBB.
Trouw-journalist Auke van Eijsden deelt het nieuws dat GroenLinks en PvdA tegen het "blanco cheque-transitiefonds" gaan stemmen. Deze partijen zijn namelijk bang dat het geld in dat fonds niet besteed gaat worden aan doelen die zijn graag gesteund zien: "snel natuurherstel en een duurzame transitie van de landbouw." Met andere woorden, zij willen meer, meer, meer, stikstofbeleid en de totale ontmanteling van onze boerensector.

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

Niet alleen willen de amendementen dat de boeren nog sneller en beter kapotgemaakt worden, en geen geld krijgen om normaal te kunnen boeren. Nee, ze eisen ook dat het kabinet 2030 als stikstofdoelstelling opneemt in de wet. Let wel, op dit moment is dat 2035 officieel, hoewel de coalitie steeds zegt 2030 te wíllen.
De coalitie heeft echter laten weten dat zij de amendementen van de twee boerenhatende partijen niet wil overnemen. Lees: ChristenUnie en CDA hebben dat laten weten. Want die twee partijen zijn doodsbang dat als ze nu niet ferm staan, dat ze bij de volgende verkiezingen dan écht helemaal verdwijnen en al hun kiezers opgaan in BBB.
Het goede nieuws is dat het balletje nu komt te liggen bij de BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas. Het slechte nieuws is dat dit niet persé een grote verbetering betreft. Het is namelijk ook mogelijk dat BBB niet akkoord gaat met het fonds omdat het onbeperkte fondsen heeft zonder duidelijke richtlijnen... en omdat BBB met name D66 gewoon niet vertrouwt en bang is dat het geld straks voor doeleinden wordt gebruikt die er niet op gericht zijn om boeren daadwerkelijk te helpen.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
Aan de andere kant kan het natuurlijk ook zijn dat BBB het fonds wél gaat steunen. Als dat zo is kán dat goed nieuws zijn voor boeren in die zin dat ze iets van financiële steun kunnen krijgen. Aan de andere kant betekent het ook dat het stikstofbeleid in het algemeen natuurlijk ingevoerd gaat worden. Uiteindelijk betekent dit óók het einde voor de boerensector in ons land.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten