de dagelijkse standaard dh 01079

Peiling! NSC 31 zetels, PvdA-GroenLinks 28... de rest daar ver, ver achter

Politiekaug 26 2023, 9:00
Oh ja daar gaan we! In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen 2023 worden er natuurlijk weer elke week peilingen gehouden. De peiling die we vandaag voor je hebben is... extreem interessant. Volgens I&O Research gaat Nieuw Sociaal Contract (NSC) van Pieter Omtzigt namelijk aan de leiding met 31 virtuele zetels. De tweede partij? GroenLinks/PvdA met 28. De VVD volgt daar ver, ver achter met 22 zetels.
Zoals de zaken er nu voor staan wordt het een race om het premierschap tussen Frans Timmermans of de kandidaat die naar voren wordt geschoven door NSC. Omtzigt wil zelf geen premier worden, weten we al. De vraag is dan dus: wie wordt zijn kandidaat? Met een Mona Keijzer kan hij vrijwel zeker gaan scoren... Maar wat als hij een keuze maakt die niet goed valt? Dan valt zijn partij ongetwijfeld terug.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Doe jezelf een plezier en WORD LID VAN ONZE NIEUWSBRIEF! Blijf elke dag gratis op de hoogte van het échte conservatieve nieuws!

Word lid van de DDS Nieuwsbrief!

* indicates required
Daar komt nog eens bij dat het nog helemaal niet duidelijk is of Omtzigt wel met een lange lijst komt. Als hij met 20 mensen komt aanzetten, tja, dan gaat hij dus niet de premier leveren.... Dan wordt Timmermans het.
Hoe dan ook, volgens de nieuwe peiling gaat NSC dus aan de leiding. Een voorsprong van 3 virtuele zetels op PvdA-GroenLinks. Dit betekent dat het een tweestrijd wordt tussen die twee partijen. De VVD zit er namelijk gewoon te ver achter met 22 zetels. Als Dilan Yesilgöz daar verandering wil aanbrengen moet er héél wat gebeuren. De kans dat ze daarin slaagt is klein... Waar zij op moet hopen is dat Omtzigt met een heel kleine lijst komt óf dat de NSC-premierkandidaat extreem impopulair blijkt te zijn.

De cijfers

31 voor NSC, 28 voor RoodGroen. 22 voor VVD... En dan weer een gat naar de rest. BBB en PVV staan op 13 zetels, allebei. BBB kan dus niet eens bijna meer meedoen om titel 'de grootste partij van het land' nu Omtzigt zijn partij heeft gelanceerd. Dat is einde oefening. Game over.
Maar toch doen BBB en PVV het nog relatief best aardig. Geen enkele andere partij komt namelijk uit op meer dan 10 virtuele zetels bij deze peiler. De Partij voor de Dieren is de volgende 'grootste' partij met 8 zetels, gevolgd door D66 met 7 (totaal ingestort van 24 in 2021!).
Daarop volgt er een héél grote groep. FVD staat volgens I&O nu op 3 zetels, wat heel goed nieuws is voor Thierry Baudet en co. aangezien I&O een lange historie heeft van het onderschatten van steun voor FVD. Als ze FVD daar op 3 of 4 zetels peilen is dat kans groot dat het naar minimaal 5 gaat en mogelijk significant meer. Dat geldt trouwens ook voor de PVV. I&O Research onderschat die partij ook.
Dan zijn de SGP en de ChristenUnie er met 4 virtuele zetels. Voor de CU kan dat kloppen, voor SGP betwijfel ik dat nu Kees van der Staaij zijn afscheid heeft aangekondigd. Dat gaat SGP vrijwel zeker zetels kosten.
Natuurlijk zijn er ook nog andere partijen. Volt staat op 3 zetels. Dat zijn er 5 minder dan vorige maand in dezelfde peiling. De reden? NSC. JA21 stond vorige maand op 6 zetels. Nu ook op 3. Alweer: allemaal zijn ze naar NSC gegaan.
En dan is er BVNL nu. Wybren van Haga heeft een boerin aangetrokken én Henk Krol... maar het levert hem drie keer niets op. BVNL gaat van 1 virtuele zetel naar... 0. De partij wordt dus weggevaagd als dit zo doorgaat. Letterlijk.

CDA

En dan is er het CDA. Die partij komt uit op... 3 zetels. Let wel, dit is dé historische machtspartij van Nederland. Het CDA... dat is altijd dé partij geweest die het voor het zeggen had in ons land, ja, meer nog dan PvdA en VVD. Maar nu vallen ze onder leiding van Henri Bontenbal (LOL) terug naar 3 zetels.
Ongekend. Het christendemocratisch appel is gewoon kapot. De christendemocratie is klaar...
Of valt dat dan toch weer mee? Want als we naar NSC kijken, dan zie we dat die partij feitelijk gewoon een doorstart van het CDA is. Al die oud-CDA'ers voegen zich bij NSC. Michel Rog, Eddy van Hijum, Omtzigt zelf, de huidige voorzitter, en eigenlijk gewoon alles en iedereen die erbij zit. NSC is het oude CDA - de vleugel van het CDA die wat minder geobsedeerd was met macht... maar wel echt CDA.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Dit worden de BELANGRIJKSTE verkiezingen VAN ONS LEVEN. Bij DDS gaan we er daarom met gestrekt been in. Maar daar hebben we JOUW HULP bij nodig. Help ons te strijden tegen het kartel: DONEER AAN DDS VIA BACKME.

22 november

Er zijn nog drie maanden te gaan tot de Tweede Kamerverkiezingen 2023. Die vinden immers plaats op 22 november.
Dit betekent dat er nog heel veel dingen gaan veranderen. De kans is groot dat er of een grote partij bij komt of dat er juist een grote virtuele partij afvalt. Daarnaast gaan we bij de kleinere en middenpartijen ongetwijfeld ook nog veranderingen zien. De PVV heeft meer potentie dan je nu ziet, en datzelfde geldt voor FVD - zeker nu BVNL op 0 zetels staat én JA21 terug is gegaan naar het aantal dat ze bij de vorige verkiezingen kregen. FVD kreeg in 2021 8 zetels. JA21 3. BVNL bestond nog niet. Als BVNL naar 0 gaat en JA21 op 3 blijft staan, dan zie ik niet waar die andere 3 zetels naartoe gaan van FVD. Naar NSC? Ik betwijfel het ten zeerste. Dat is bijna de helft van wat FVD had... FVD-kiezers vinden Omtzigt redelijk symathiek, maar FVD-kiezers zijn in de kern gewoon tegen het systeem. Omtzigt omarmt het systeem juist. Zijn stijl is alleen wat anders. De kans dat zijn partij FVD'ers aantrekt is minimaal - Maurice de Hond geeft dan ook al steeds aan dat er zelfs geen enkele zetel van FVD naar NSC gaat.
Daarnaast wordt het natuurlijk een harde strijd straks tussen wie de premierskandidaat van NSC ook maar moge zijn en Timmermans - en misschien zelfs nog wel met Yesilgöz als die een goed antwoord paraat hebben als de NSC-kandidaat gevonden is. Dat kan - maar lastig wordt het wel. Want Yesilgöz is een zwak figuur.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten