shutterstock 1553562311

Peiling! Stikstofuitspraken Wopke Hoekstra leveren CDA niets op: wederom geen 'Wopke-effect'

Politiekaug 30 2022, 16:00
Volgens de laatste zetelpeiling van EenVandaag en Ipsos is er absoluut geen sprake van een 'Wopke-effect' bij het CDA. De partij blijft steken op 9 zetels.
De stikstofuitspraken van minister en CDA-leider Wopke Hoekstra hebben niets opgeleverd. Al zou het kunnen dat het er wel voor heeft gezorgd dat er niet nóg meer kiezers het zinkende CDA-schip hebben willen verlaten. Dan zou het, hoe treurig ook, misschien wel als winst kunnen worden gezien.
Wat ook goed mogelijk is, is het idee dat de uitspraken van Wopke Hoekstra als een 'aanval' op de coalitiepartijen, met name de VVD, kunnen worden beschouwd. Door het vooruitzicht op een mogelijke kabinetscrisis en de reacties vanuit het kabinet, heeft een deel van de kiezers minder vertrouwen in het kabinet gekregen.
De VVD staat voor de vierde maand op rij op verlies. In april stond de partij nog op 34 zetels en deze maand is dat geslonken naar 27. D66 is er echter wel een zeteltje op vooruitgegaan en staat nu gelijk met de PVV op 18 zetels.
Er bestaat een reële mogelijkheid dat er nog flinke verschuivingen in de zetelverdeling zullen plaatsvinden, afhankelijk van hoe het kabinet de komende maanden presteert. Uit de peiling blijkt dat slechts een kwart van de VVD- en D66-kiezers het onderlinge vertrouwen tussen de coalitiepartijen voldoende vindt. Bij de ChristenUnie en het CDA is dat net iets minder dan 15 procent!
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Als er dan toch sprake is van een 'Wopke-effect' dan komt dat neer op: 'zorgen dat de ander meer verliest dan wij'. Bij de VVD is dat al zichtbaar en bij de andere partijen wordt dat zichtbaar als het kabinet de crises niet het hoofd weet te bieden. Bij de coalitiepartijen is de boel dus wel degelijk aan het wankelen gebracht, te zien aan de (virtuele) stijging van partijen als JA21 (van 6 naar 9) en BBB (van 1 naar 16).
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten