Eensgezinde boerenorganisaties pas in gesprek met Remkes als agenda concreet wordt: 'Nu te vrijblijvend'

Eensgezinde boerenorganisaties pas in gesprek met Remkes als agenda concreet wordt: 'Nu te vrijblijvend'

Maar liefst negen boerenorganisaties weigeren onder de huidige voorwaarden in gesprek te gaan met stikstofbemiddelaar Johan Remkes. Alle negen clubs willen een andere (concretere) agenda, anders komen ze niet.

Voor morgen staat er een nieuwe overlegronde tussen Remkes, het kabinet en boerenorganisaties gepland. De agenda bestaat echter maar uit twee punten.

Het AD, die de voorgestelde agenda in handen heeft, beschrijft deze als volgt: "Het eerste punt: toelichting van het huiswerk dat zowel het kabinet als de boerenorganisaties van de stikstofbemiddelaar hadden meegekregen en het bespreken van de punten waarover de partijen het daarbij wel en niet eens zijn. En het tweede punt, nogal algemeen geformuleerd: 'Bespreken van onderwerpen die van belang zijn voor het perspectief van de agrarische sector'."

Met zo'n agenda kun je als boerenorganisatie inderdaad beter niet verschijnen. Dat zou niets meer zijn dan een beetje lullen over welke aspecten van het stikstofprobleem door beide partijen wordt erkend en hoe er misschien concrete maatregelen voor verduurzaming kunnen worden genomen.

Boeren zitten echter met véél grotere problemen in hun maag, namelijk: de (uitwerking van de) 'stikstofkaart', de deadline voor de stikstofdoelen op 2030 en het feit dat het kabinet nog steeds boeren wil onteigenen. Zolang Remkes en het kabinet die (en enkele andere) punten niet op de agenda zetten, schuiven de boerenorganisaties niet aan.

Dat is ook niet meer dan terecht. De boerenorganisaties hebben herhaaldelijk overduidelijk gemaakt waar bij hen de angel zit en het kabinet lijkt er weer flink omheen te draaien. Zo'n flut agenda voorstellen is haast het bewust willen schofferen van de boeren!

(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

De boerenorganisaties geven het kabinet en Remkes echter wel de kans om de agenda aan te passen, zodat er alsnog een gesprek kan plaatsvinden. Nu maar zien of daar gehoor aan wordt gegeven, al is het vertrouwen in het kabinet nog altijd laag.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties