Peiling: VVD en CDA betalen rekening voor linksig Regeerakkoord, verliezen allebei zetels

Peiling: VVD en CDA betalen rekening voor linksig Regeerakkoord, verliezen allebei zetels

Politiekdec 21, 14:30
Afgelopen week werd het nieuwe Regeerakkoord gepresenteerd en met name de VVD en CDA lijken kiezers kwijt te raken door de nieuw aangekondigde kabinetsplannen. De VVD levert drie zetels in en het CDA, dat al extreem veel zetels had verloren, verliest er twee. Afgelopen week was de veelvuldige kritiek al te horen dat beide rechtse partijen niet succesvol hun stempel op het Regeerakkoord hadden weten te drukken, de peilingen bevestigen dit beeld.
Na de ellenlange formatie was de vreugde bij de onderhandelende partijen groot. Eindelijk was men eruit, het Regeerakkoord werd met trots gepresenteerd. Maar met name vanuit de achterban van de VVD begon direct het gemor. Het Regeerakkoord leek wel een D66-Regeerakkoord. De nieuwe peiling van EenVandaag bevestigt de onrust, de VVD levert zetels in. Ook het CDA verliest opnieuw kostbare zetels.
Waardoor het CDA het politieke jaar eindigt op een schamele acht virtuele zetels. De VVD levert dus ook bij deze peiling zetels in. Afgelopen weekend dook de partij van Mark Rutte al voor het eerst in tijden onder de grens van 30 zetels bij Maurice de Hond. Het lijkt er op dat de tijden van de ongenaakbare status van de VVD, en dat ze 'niks fout kunnen doen', nu toch echt tot het verleden horen.
De grote kritiek, die ook EenVandaag ziet onder de respondenten, is dat het Regeerakkoord te links is. D66 lijkt de grote winnaar te zijn van de formatie. Wat toch wel een flinke blamage is voor de VVD. De partij was met grote afstand de nummer één van Nederland, maar weet nauwelijks een zichtbare invloed af te dwingen op het Regeerakkoord. Logisch dan ook dat kiezers ontevreden weg lopen.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Het CDA lijkt in vrijwel alle peilingen gemarginaliseerd te zijn. Op dit moment zou het al een prestatie zijn als de partij de dubbele cijfers qua zetelaantal weet te halen. Zolang er geen radicale koerswijziging komt bij de partij lijkt dit de definitieve toekomst te worden van het CDA.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten