shutterstock 2385733793

Peilingen! Dick Schoof als premier zorgt voor zeteldaling PVV: winst voor FVD!

Politiekjun 02, 12:00
In de nasleep van de bekendmaking dat Dick Schoof de nieuwe premier van Nederland zal worden, heeft Peil.nl de meest recente peilingen gepubliceerd. De meest opvallende verandering is te zien bij de PVV, die nu op 42 zetels staat, wat nog steeds een winst van 5 zetels betekent ten opzichte van de vorige verkiezingen. Echter, dit is de laagste score voor de PVV sinds december 2023.
De daling is te verklaren doordat slechts 88% van de PVV-kiezers van 22 november 2023 nu nog steeds voor de PVV zou stemmen, terwijl dit percentage eerder rond de 95% schommelde. Een deel van deze kiezers overweegt nu om op Forum voor Democratie (FVD) te stemmen.
Peil.nl vroeg ook naar de mening van kiezers over het hoofdlijnenakkoord en de aanstelling van Dick Schoof als premier. De kiezers van de vier formerende partijen (VVD, NSC, CDA, en ChristenUnie) reageerden overwegend positief op het regeerakkoord. De kiezers van FVD en CDA lagen dicht bij de gemiddelde waarde van Nederland, met een score van 25. Aan de andere kant scoorden PvdA/GroenLinks, D66, Volt, en PvdD even negatief als de vier formerende partijen positief scoorden.
De reacties op Dick Schoof als premier laten een iets ander patroon zien. Hoewel het saldo tussen positieve en negatieve reacties met 24% vrijwel gelijk is aan het oordeel over het hoofdlijnenakkoord, zijn kiezers van VVD en NSC duidelijk positiever dan die van PVV en BBB. Kiezers van de oppositiepartijen geven gemiddeld een neutrale beoordeling, terwijl kiezers van FVD vrijwel allemaal negatief zijn.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij De Dagelijkse Standaard maken we ons EXTREME zorgen over de technocratische superstaat in Brussel. Onze vrienden van Cultuur onder Vuur hebben een schitterend boek geschreven over die EU. De titel? "EUSSR: Europa op de snelweg naar een superstaat." De EU is geen nieuwe Verenigde Staten van Amerika, maar een nieuwe Sovjet-Unie. Hoe dat zit legt Cultuur onder Vuur uit in dit geweldige werk. Bestel dit boek nu GRATIS bij Cultuur onder Vuur.
Peil.nl onderzocht ook hoe lang kiezers denken en hopen dat het nieuwe kabinet onder leiding van Dick Schoof zal aanblijven. De resultaten tonen een positief beeld ten opzichte van enkele weken geleden. 41% van alle Nederlanders denkt nu dat het kabinet tot minstens 2026 zal blijven zitten, een aanzienlijke stijging vergeleken met 28% een maand geleden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten