Screen Shot 2022 10 07 at 112833

Pieter Omtzigt: disfunctionele hersteloperatie Toeslagenaffaire dreigt puinzooi te worden

Politiekfeb 05 2023, 13:00
Het is bijna twee jaar geleden dat de Nederlandse regering viel over de Toeslagenaffaire, maar het lijkt erop dat het schandaal nog lang niet is opgelost. Dit was de boodschap van Kamerlid Pieter Omtzigt uit Enschede bij de opening van een tentoonstelling in Hengelo over de slachtoffers van het schandaal. "Anno 2023 is er te weinig veranderd," zei Omtzigt.
Hij bekritiseerde de manier waarop de regering het schandaal en de huidige herstelpogingen had aangepakt. "Ik had graag, nu twee jaar na de val van het toenmalige kabinet, willen zeggen: nou, we zijn goed op weg," zei hij. "Maar nu worden we geconfronteerd met een disfunctionele hersteloperatie. Dit wordt net zo'n grote puinhoop als hoe we al die jaren met de toeslagen zijn omgegaan. Dat is overigens niet de schuld van alle mensen bij de Belastingdienst die hun best doen om het op te lossen, maar dat komt door het snelle in elkaar knutselen op het Catshuis van een regeling die niet werkt."
De tentoonstelling was een grimmige herinnering aan de invloed die de Toeslagenaffaire heeft gehad op het leven van mensen. Het schandaal en de nasleep ervan hebben het voor mensen moeilijker gemaakt om de regering en haar instellingen te vertrouwen. Het heeft ook laten zien hoe traag de regering kan reageren op problemen en hoe zij te snel oplossingen in elkaar kan flansen die niet werken.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
De boodschap van Kamerlid Omtzigt was duidelijk. De Toeslagenaffaire is nog lang niet voorbij en het is belangrijk dat de regering blijft werken aan het oplossen van de puinhoop die ze heeft gecreëerd. Alleen door dit te doen zullen de mensen de overheid weer gaan vertrouwen... als dat nog mogelijk is. Want dat de gewone burger - laat staan Toeslagengezinnen - hun vertrouwen eigenlijk totaal kwijt zijn moge duidelijk zijn. En ja, vertrouwen komt te voet, maar gaat echt te paard.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten