rutteziekenhuis

Rechtse partijen willen Kamerdebat over ontmoedigen ziekenhuizen om tijdens Corona aantal IC-bedden uit te breiden

Politiekmei 12 2022, 10:58
Tijdens de Coronacrisis dwongen de rechtse partijen er keer op keer op aan dat het aantal IC-bedden moest worden uitgebreid. Dit allemaal om lockdowns te voorkomen zodat de samenleving open kon blijven. Na goed journalistiek onderzoek van het NRC blijkt dat het ministerie van VWS dit bewust heeft tegengewerkt. De rechtse partijen zijn furieus en willen een Kamerdebat.
De reacties uit de Tweede Kamer zijn niet van de lucht. Men is terecht woedend.
PVV
,,Dit is zeer ernstig. Het is verbijsterend en toch verbaast dit me tegelijkertijd niet. Gaandeweg weet je dat er dit soort dingen gespeeld moeten hebben. Het dogma van de oplopende zorgkosten werkt allesverlammend. Zaken die geregeld moeten worden, worden steevast niet geregeld. Het gevolg is de zwaarste lockdown van Europa eind 2020, als enig land van Europa in een lockdown eind 2021, 95 miljard euro erbij op de staatsschuld, forse afschaling van reguliere zorg waardoor gezondheidsschade bij velen, 22% jongeren die tijdens laatste lockdown zelfmoord overwoog. Voor komend najaar wordt er ook niet structureel opgeschaald in de ziekenhuizen, terwijl Kuipers in zijn vorige baan de enige juiste analyse maakte. Vrij vertaald: corona is een nieuwe, blijvende, extra ziekte waarvoor extra ziekenhuiscapaciteit nodig is. Het moet simpelweg gebeuren, maar ze weigeren. Buitengewoon ernstig dit.", aldus Fleur Agema tegenover de DDS. 
FVD
Van Houwelingen heeft hier een goed punt. Er is hier sprake van crowd control en niet van het bestrijden van een pandemie. Het kan nog scherper gesteld worden dat dit een bewuste sabotage actie is geweest om onze economie en samenleving te beschadigen.
BVNL
Wybren van Haga (BVNL) reageert furieus en heeft een spoeddebat aangevraagd. “Geld is voor de beleidsmakers van dit land dus belangrijker dan mensenlevens”, aldus Van Haga die het niet te verkroppen vindt dat sommige ziekenhuizen zelfs het advies kregen om bedden te schrappen en minder extra bedden neer te zetten dan eerder was afgesproken. “Het kabinet heeft daarmee mensen keihard de dood ingejaagd”. Elke poging van BVNL om de IC-capaciteit op te schalen werd ontraden, terwijl nu blijkt dat achter de schermen een gevecht bezig was over extra bedden en geld. “Wij hebben de hele coronacrisis gevraagd om de zorg juist op te schalen, maar de zieke mensen die echt hulp nodig hadden kregen niets door ambtelijk gesteggel. Terwijl voor vaccins en niet werkende mondkapjes wél snel de beurs werd getrokken”, aldus Van Haga die in het debat de onderste steen boven wil hebben. “Dan kijken we ook en welke politieke koppen moeten rollen. Want zo omgaan met doodzieke coronapatiënten is onvergeeflijk.”
BBB
Als de mainstreammedia in 2021 gewoon kritisch haar werk had gedaan. Dan was Nederland in 2021 open geweest. Dit had veel economische- en psychische schade gescheeld. Veel mensen hebben nu onnodig 2 levensjaren verloren door in de pauzestand te leven.
Dit allemaal bij elkaar opgeteld kan natuurlijk niet zonder gevolgen blijven. Er moeten politieke koppen rollen. Het voortbestaan van dit rampzalige kabinet moet zelfs in gevaar komen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten