20220125 tweede kamer renske leijten sp

Renske Leijten optimistisch over groeiende kans op correctief referendum: "Instrument om bestuurders terug te fluiten"

Politieknov 16 2023, 17:00
Op 22 november bestaat de mogelijkheid op een politieke aardverschuiving, met een toenemende kans op de invoering van een referendum. Hoewel voorstanders van een volksraadpleging goed lijken te presteren in de peilingen, blijft het onzeker of zij daadwerkelijk twee derde van de zetels zullen behalen na de verkiezingsuitslag.
Zowel de Eerste Kamer als de Tweede Kamer heeft al ingestemd met het bindend correctief referendum, een voorstel van de SP, met een 'gewone' meerderheid. Aangezien dit een wijziging van de Grondwet betreft, is echter een twee derde meerderheid vereist in beide Kamers. Het definitieve antwoord hierop komt pas na de verkiezingen, wanneer opnieuw gestemd zal worden.
De kans op een brede meerderheid lijkt na 22 november aanzienlijk groter. Volgens de Peilingwijzer, een gemiddelde van peilingen van I&O Research en Ipsos/EenVandaag, scoren voorstanders NSC, GroenLinks-PvdA, PVV, BBB, Partij voor de Dieren, SP, Forum voor Democratie en JA21 net boven de 'magische grens' van 100 van de 150 Tweede Kamerzetels. NSC speelt hierin een sleutelrol, met naar verwachting een groot aantal zetels in de Tweede Kamer.
Ook in de senaat lijkt er kans op succes, gezien de dominantie van BBB, die sinds eerder dit jaar zestien van de 75 zetels in de Eerste Kamer bezetten. In oktober stemde de partij al voor, hoewel er toen net geen twee derde meerderheid was. Voormalig SP-Kamerlid Renske Leijten, initiatiefneemster van het voorstel, is optimistisch en denkt dat "het kan slagen na 22 november, gezien de grote steun voor ons voorstel." Ze benadrukt dat het referendum kiezers een instrument geeft om gekozen vertegenwoordigers en bestuurders terug te fluiten indien nodig.
Hoewel het op het eerste gehoor veelbelovend klinkt, heerst er toch enige scepsis. Jarenlang hebben we onder leiding van Rutte aanzienlijk vertrouwen in de politiek verloren. Een corrigerend referendum zou deze tendens mogelijk enigszins kunnen keren, maar met de onvoorspelbaarheid van Omtzigt en het nog veranderlijke aantal zetels in de komende dagen blijft enige voorzichtigheid geboden.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen de globalistische elites.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten