shutterstock 515326441

Slechts 57 van bijna 300 Nederlandse gemeenten voldoen aan opvangcapaciteit voor asielzoekers

Politiekjan 21 , 20:30
Bijna driehonderd Nederlandse gemeenten hebben, volgens een analyse op basis van gegevens van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers en het Centraal Bureau voor de Statistiek, in principe onvoldoende opvangplekken voor asielzoekers volgens de aankomende spreidingswet die op 1 februari van kracht wordt. Slechts 57 gemeenten voldoen aan de gestelde eisen. Ondanks aanpassingen door demissionair staatssecretaris Eric van der Burg in de verdeelsleutel, blijft het verschil tussen benodigde en beschikbare opvangcapaciteit beperkt.
De verdeelsleutel, gebaseerd op het inwoneraantal en de welvaart van een gemeente, bepaalt de benodigde opvangcapaciteit, variërend van vijf tot 4447 plekken. Gemeenten hebben de mogelijkheid om op provinciaal niveau opvangplekken te verschuiven om aan hun verplichtingen te voldoen. Een bonus van het Rijk wordt toegekend aan gemeenten die meer opvangplekken regelen dan de berekende behoefte.
Op nationaal niveau blijft het totaal aantal opvangplekken in Nederland achter bij het streefgetal van 96.000. Naast het verschuiven van plekken, moet het land tienduizenden nieuwe opvangplekken creëren. Als provincies hierin falen, heeft het Rijk de bevoegdheid gemeenten te dwingen tot het opzetten van opvang. Met de nieuwe spreidingswet lijkt het streven naar (crisis-)noodopvang voor asielzoekers te verminderen.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met dit soort spelletjes. Wij willen ECHTE oplossingen en ons land REDDEN. Denk jij daar net zo over? STEUN ONS DAN! Doneer aan DDS via BackMe en help ons een vuist te maken tegen de kartelianen die de wil van de Nederlanders bewust negeren.
Welvaartsverschillen spelen een rol in het bepalen van de benodigde opvangcapaciteit. Dankzij een SP-amendement moeten bijna alle gemeenten meer of minder plekken regelen dan op basis van alleen het inwonertal. Rotterdam moet bijvoorbeeld vanwege de minder welvarende bevolking bijna duizend opvangplekken minder realiseren dan op basis van het inwonertal zou zijn vereist.
Aan de andere kant heeft de welvarende gemeente Haarlemmermeer al meer opvangplekken gerealiseerd dan initieel bepaald. De verwachting is dat de nieuwe wet op 1 februari van kracht wordt, waarna gemeenten hun opvangcapaciteiten kunnen aanpassen volgens de verdeelsleutel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten