shutterstock 1552670663

Thierry Baudet: 'Burgers moeten betalen voor CO2-uitstoot? Paar maanden geleden was dat nog een extreemrechtse complottheorie!'

Politiekapr 22 2023, 11:00
Nu.nl bericht dat de technocraten in Europa besloten hebben dat bedrijven en burgers "moeten gaan betalen" voor "de CO2 die ze uitstoten." Thierry Baudets reactie op dit nieuws zegt alles: "Tot een paar maanden geleden was dit nog een 'extreemrechtse complottheorie'." 
Bij Nu.nl vinden ze zelf dat ze heel goed nieuws hebben. Want, laat de linkse website weten, Europa heeft besloten dat bedrijven én burgers moeten gaan betalen "voor broeikassen" die ze "uitstoten." Om uit te leggen "hoe dat werkt" heeft Nu.nl zelfs een handige, informatieve video gemaakt. Is het niet geweldig?!
In de video wordt uitgelegd dat de nieuwe door het Europees Parlement aangenomen plannen "vooral het emissiehandelssysteem" aanscherpen. "Dit systeem geldt sinds 2005 voor de zware industrie in Europa. Fabrieken krijgen per jaar uitstootrechten. Met die rechten mogen ze een bepaalde hoeveelheid uitstoten. Sommige rechten 'krijgen' ze van overheid, maar een gedeelte van die rechten worden door bedrijven gekocht." Dat kan bijvoorbeeld dat een bedrijf in een jaar minder uitstoot dan verwacht. De uitstoot die 'blijft liggen' kan vervolgens verkocht worden aan een bedrijf dat in het nieuwe jaar meer CO2 wil uitstoten.
En dat wordt nu dus moeilijker. Ze krijgen steeds minder uitstootrechten én de uitstootrechten worden tegelijkertijd duurder gemaakt. Zoals Nu.nl het verwoordt: "Bedrijven worden hierdoor gedwongen te verduurzamen." Wat natuurlijk deels onzin is; die bedrijven gaan gewoon lekker produceren in andere landen/gebieden waar ze zich niet druk maken om deze gekte. Zeg, in China.
Maar dat is niet alles. "Vanaf 2027 gaat dit emissiehandelssysteem ook gelden voor gebouwen en het wegverkeer. Deze sectoren moeten ook gaan betalen voor hun CO2-emissies. De verwachting is dat je dit gaat merken bij het tankstation en op de energierekening."
Met andere woorden, we gaan nog meer betalen voor benzine en energie voor in huis. Nóg meer. En dit terwijl heel veel mensen al moeite hebben om de huidige rekeningen te voldoen.
Opvallend genoeg waarschuwde Thierry Baudet van FVD natuurlijk al een tijd terug dat dit eraan zat te komen; dat we uiteindelijk een CO2-budget zouden krijgen en dat we ervoor zouden moeten gaan betalen. Ons werd toen steeds verteld dat dit onzin was, sterker nog, een "extreemrechts complot."
Logischerwijze reageert Baudet nu dan ook geprikkeld op de actie van het Europees Parlement en het gejuich van Nu.nl:
Like onze gloednieuwe Facebookpagina: Strijders voor Vrijheid. Samen staan we sterk. Met elkaar, voor elkaar.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten