20220228 Debat over situatie in Oekraïne Van Haga 3

Tweede Kamerlid Wybren van Haga (BVNL) verzet zich tegen schrappen termen als 'Nederlands-Indië' en 'Indisch'

Politiekapr 12 2023, 18:00
Het voorstel van de Commissie Bussemaker om termen als 'Nederlands-Indië' en 'Indisch' te schrappen omdat deze als "koloniaal" worden beschouwd, heeft geleid tot verontwaardiging bij Tweede Kamerlid Wybren van Haga van BVNL. Hij noemt het voorstel een "gotspe" en beschuldigt de commissie ervan dat ze de geschiedenis van de Indische gemeenschap willen uitgummen.
Van Haga zal tijdens het Kamerdebat van vandaag staatssecretaris Maarten van Ooijen van VWS oproepen om het "ridicule" voorstel onmiddellijk af te wijzen. Hij zal ook pleiten voor een financiële Back-pay regeling voor Indische en Molukse weduwen van ambtenaren en militairen.
Het voorstel van de commissie Bussemaker heeft geleid tot felle kritiek vanuit de Indische gemeenschap en politieke partijen. Het schrappen van termen als 'Nederlands-Indië' en 'Indisch' zou volgens critici neerkomen op het uitwissen van de geschiedenis en het ontkennen van de identiteit van de Indische gemeenschap.
Van Haga is het daar volledig mee eens en noemt het voorstel een uiting van "wokisme". Hij benadrukt dat de geschiedenis niet veranderd kan worden door het schrappen van bepaalde termen en dat het belangrijk is om de geschiedenis te erkennen en te begrijpen.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Naast zijn oproep om het voorstel te verwerpen en financiële compensatie voor Indische en Molukse weduwen, zal Van Haga ook aandacht vragen voor het behoud van de geschiedenis van de Indische gemeenschap. Hij zal pleiten voor het behoud van historische plekken en monumenten die herinneren aan de geschiedenis van Nederlands-Indië en de Indische gemeenschap.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten