novelty 1698534 1920

Marijke van Beukeringen (D66) verlaat Tweede Kamer voor burgemeesterschap in Nieuwegein: "mooie stad met veel diversiteit"

Binnenlandapr 12 2023, 17:00
Tweede Kamerlid Marijke van Beukering (D66) verlaat na drie jaar de Tweede Kamer om de nieuwe burgemeester van Nieuwegein te worden. Ze is voorgedragen als opvolger van Frans Backhuijs, die twaalf jaar lang burgemeester is geweest. Het is voor het eerst dat Nieuwegein een vrouwelijke burgemeester krijgt. Het D66-baantjescarousel draait weer op volle toeren.
Volgens RTV Utrecht is Van Beukering een "energieke vrouw met flair en ambitie die goed kan luisteren". Een vertrouwenscommissie maakte de keuze uit zestien kandidaten en koos Van Beukering vanwege haar kwaliteiten als koel hoofd en warm hart. Waarom een commissie gaat over de aanstelling van een burgemeester blijft bijzonder. Dit soort plezierbaantjes die door het kartel aan elkaar worden toegeschoven moet onderhand ook maar eens afgelopen zijn.
Desondanks werden de inwoners van Nieuwegein betrokken bij de selectie van de nieuwe burgemeester. Bijna 1600 inwoners vulden een enquête in waarin zij hun wensen en eisen aan de nieuwe burgemeester kenbaar maakten. Betrouwbaarheid en betrokkenheid werden het meest genoemd als belangrijkste eigenschappen die een burgemeester moet bezitten. In hoeverre die enquête is meegenomen in de besluitvorming is niet duidelijk.
Frans Backhuijs, de vorige burgemeester van Nieuwegein, stopte in september 2022 en zal op 11 mei afzwaaien. Van Beukering noemt Nieuwegein een "ontzettend mooie stad met veel diversiteit" en ziet veel potentie om te groeien. Ze wordt waarschijnlijk eind mei of begin juni beëdigd als nieuwe burgemeester. Inwoners van de gemeente Nieuwegein kunnen dus hun borst nat maken voor al het klimaat- en diversiteitsgedram wat de kersverse D66-burgemeester met zich mee brengt.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten