51877436684 02084f08a3 c

Utrechtse marktkramers dreigen te verdwijnen door nieuwe Europese wetgeving. FVD stelt Kamervragen

Politiekjan 16 2023, 13:30
In Utrecht krijgen ondernemers een vervelende verrassing in hun brievenbus: hun standplaatsvergunning zal bij aanvraag niet automatisch worden verlengd. De reden hiervoor is nieuwe Europese wetgeving, die stelt dat het "oneerlijk" zou zijn voor andere ondernemers als er een voorrangsregeling zou zijn bij het heraanvragen van een vergunning. FVD spring voor ze in de bres en stelt Kamervragen.
Dit betekent dat decennialange ondernemingen, die diep ingebed zijn in de lokale cultuur, in gevaar komen te verdwijnen. Ondernemers als bloemist Nico van der Ven, wiens zaak al 70 jaar geleden door zijn opa werd opgericht, voelen zich in de steek gelaten. "Mijn inkomen en hypotheek: alles is hierop gebaseerd. Ik vind het niet menselijk. Mijn zaak is mijn lust en mijn leven en dat willen ze van me afpakken”, zegt hij in het AD.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Andere ondernemers, zoals kaasboer Alexander Veldhuijzen, die 30 jaar geleden zijn zaak opende, dreigen na het verstrijken van hun vergunning hun bedrijf te moeten sluiten. Veldhuijzen hoopt met een petitie de gemeente op andere gedachten te kunnen brengen.
De Europese Dienstenrichtlijn, die direct doorwerkt in de Nederlandse wetten, zonder dat de Nederlandse volksvertegenwoordiging er iets over te zeggen heeft, wordt door veel ondernemers als een bedreiging ervaren voor hun lokale cultuur en inkomsten. FVD-Kamerlid Frederik Jansen maakt zich hierover grote zorgen en stelt Kamervragen aan minister van Economische Zaken en Klimaat Rob Jetten. FVD vindt dat deze ondernemingen (vaak tientallen jaren) onderdeel uitmaken van de lokale cultuur en dat er daarom meer dan alleen economische afwegingen een rol zouden moeten spelen in het toekennen van standplaatsvergunningen. En wie weet welke gemeenten nog meer tot dit besluit zullen komen? Goed dat Frederik Jansen dit verschijnsel van EU-machtsuitbreiding aanpakt! 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten