Vandaag Inside: Pieter Omtzigt werd gek na uitzending HLF8, schreeuwde tegen redacteur, escaleerde compleet

Politiekaug 31, 11:48
Volgens de heren van Vandaag Inside kreeg Pieter Omtzigt het na de uitzending van HLF8 maandagavond ruzie met een redacteur. Sam Hagens, redacteur van Hart van Nederland, zegt dat Omtzigt "niet blij was" met de uitzending. Naderhand zaten de gasten bij elkaar, met de mensen van het programma, en dronken even iets. Maar toen ging het mis. Omtzigt werd boos. En flink ook.
"Hij werd boos op één van de redacteuren," aldus Hagens. "Toen zijn ze weggelopen in een kamer daarnaast. En dat is geëscaleerd."
En nee, dat is geen overdreven iets. Want volgens Hagens heeft Omtzigt daadwerkelijk lopen schreeuwen. Uiteindelijk was het zo erg dat de redacteur in kwestie gewoon geen zin in het gesprek meer had en er dus een einde aan maakte.
Maar waarom was Omtzigt nou boos dan? Nou, volgens Hagens was hij "niet blij met hoe de uitzending" ging. "Voor zijn gevoel was hij niet goed voorbereid." Met andere woorden, Omtzigt vond dat de redactie van het programma hem niet goed had geïnformeerd over wat er besproken zou worden en voelde zich in zijn hemd gezet.
Damn. Als dat hem al triggert... je wil er niet eens over nadenken hoe hij reageert als hij de Baudet-behandeling krijgt van een tv-programma. Thierry Baudet (FVD) is daar aan gewend. Maar als ze dat bij Omtzigt doen gaat die dan helemaal los?
Hoe dan ook, "hij heeft zo staan schreeuwen," gaat Hagens verder, "dat hij vandaag [gisteren dus, red.] zijn excuses heeft aangeboden aan die redacteur. En ik heb zijn voorlichter ook nog gesproken met de vraag: 'wat is daar precies misgegaan?'"
Die woordvoerder heeft laten weten dat Omtzigt "zijn dag" niet had.
René van der Gijp reageerde daarop door te zeggen dat Omtzigt volgens hem ook "een beetje een gekkie" is. Op het voorstel van Wilfred Genee, dat het misschien te maken heeft met Omtzigts burnout, is het antwoord: nee, "het gaat veel beter met hem."
Omtzigt had dus gewoon zijn dag niet en heeft een beetje een uh, tja, explosief karakter. Dat zie je niet voor de schermen, maar wel erachter blijkbaar.
Derksen bevestigt dat. "In Den Haag heeft hij toch ook weleens van dat soort uitvallen?" reageerde de opiniemaker namelijk. "Ja, hij kan ook heel emotioneel worden," was daar de reactie weer op van Genee.
"Maar hij moet niet in zijn eentje tegen al die partijen opboksen," legde Derksen ook nog uit. Met andere woorden, de man moet een paar onderwerpen kiezen, zich daarmee bezighouden, en vooral een eigen partij opbouwen. Dan heeft hij rugdekking en hoeft hij zich ook niet gestresst te voelen.
Op de vraag van de ook aanwezige Mustafa Akyol of het wel verstandig was dat Omtzigt aanschuift bij zo'n programma als HLF8 zei Hagens daarna: "Dat kun je je inderdaad afvragen, maar hij is toch volksvertegenwoordiger." En ja, hij wil dingen uitleggen.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
En zo is het natuurlijk. Het is volkomen normaal dat Omtzigt naar zulke programma's gaat. En ja, het hoort er ook bij dat ze hem dan vragen gaan stellen waar hij misschien niet altijd even blij mee is. Maar daar moet hij gewoon mee om kunnen gaan.
Aan de andere kant, zoiets kan natuurlijk een keer gebeuren. Hem kennende zorgt Omtzigt ervoor dat hij zijn woede de volgende keer niet op z'n beloop laat; maar dan gewoon helemaal weg van alle pers en mensen even van zich afbijt (tegen assistentes, vrouw, etc.).
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten