[Video] Chaos in Den Haag: Kamervoorzitter beëindigt debat als Gideon van Meijeren (FVD) "anti-blank tuig" "primaten" noemt

Politiekmei 09 2023, 19:23
Vandaag was er grote onrust in de Tweede Kamer. Tijdens de inbreng van FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren bij een debat over, onder meer, racisme bij de politie werd het debat namelijk voortijdig beëindigd. Dit kwam nadat Van Meijeren allochtone jongeren die onlangs een 14-jarige autochtone jongen helemaal lam sloegen in Amsterdam "tuig" en "primaten" noemde.
Van Meijeren wilde dit debat gebruiken om het niet alleen te hebben over racisme tegenover mensen met een donkere huidskleur, of mensen met een andere religie dan het atheïsme dat tegenwoordig prevalent is in Nederland, maar ook over discriminatie tegen etnische meerderheden. Want, zei hij, we zien de laatste tijd steeds vaker video's van allochtone jongeren die onschuldige blanken in elkaar schoppen.
Hij verwees daarbij specifiek naar de video van een 14-jarige jongen die onlangs in elkaar werd gemept op een station in Amsterdam. Daar schreven wij eerder al over omdat NPO Radio 1 dat geval wil aangrijpen om het delen van dergelijke video's illegaal te maken.
De beelden - die natuurlijk gewoon legaal moeten blijven; dat heet nou persvrijheid - waren, aldus Van Meijeren, ronduit schokkend. Het wangedrag van de daders was totaal onacceptabel, en moet - vindt de FVD'er - keihard bestraft worden.
Daarbij gebruikte hij de term "primaten" om de daders te beschrijven. Hij doelde daarmee niet op de huidskleur van de daders, wordt uitgelegd aan De Dagelijkse Standaard, maar op hun gedrag. Als het blanke daders waren had hij ze ook primaten genoemd.
Luister naar de nieuwste aflevering van onze podcast DDS Rants, waarin hoofdredacteur Michael van der Galien zich hier woest over maakt.
Desalniettemin leidde deze uitspraak tot woede bij Farid Azarkan (DENK) én de Kamervoorzitter. Samen besloten zij om Van Meijeren het woord te ontnemen en het debat stil te leggen als hij zijn excuses niet aanbood. Volgens Azarkan moet er in de Kamer namelijk "met respect" gesproken worden over onderwerpen én over de mensen die daarbij betrokken zijn. Dit is blijkbaar inclusief daders van dit soort misdrijven.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons overeind te blijven in deze moeilijke tijden.
Van Meijeren weigerde zijn woorden terug te nemen. Hij ging er zelfs nog een keer met gestrekt been in, door keihard te stellen dat hij inderdaad niet met respect over de daders spreekt omdat ze "tuig" zijn; en tuig, nee, daar spreekt hij niet op respectvolle wijze over.
Daarop werd het debat inderdaad direct gestopt... en moest Van Meijeren het spreekgestoelte verlaten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten