Weer raak: aanslag Egypte op Koptische christenen met 29 doden opgeëist door ISIS

Geen categoriemei 27 2017, 19:00
Gisteren werden twee bussen met Koptische christenen in Egypte beschoten vanuit terreinwagens. Ze waren onderweg naar een klooster. Vandaag gaf de moslimterreurbeweging ISIS een verklaring. Ze eisten hierin de aanslag op.
Inmiddels is het niet meer de vraag of, maar welke terreurbeweging dergelijke aanvallen uitvoert. Gisteren meldde de Telegraaf al dat er 26 doden en 25 gewonden te betreuren waren. Vandaag is het dodental dus opgelopen tot 29. In de provincie al-Minya is het geweld tegen de Koptische minderheid niet van de lucht. De arme slachtoffers waren op weg naar een klooster. Een plek waar mensen de wereld achter zich laten om zich te bezinnen. Een klooster is geen plek waar haat tegen andere bevolkingsgroepen wordt verkondigd. Uitgerekend die mensen werden bruut afgeslacht. Eigenlijk is het niet eens nodig dat aanslagen worden opgeëist om te weten uit welke hoek ze komen. Als je over het platteland fietst en je ruikt vers gemaaid gras hoef je je ook niet af te vragen of de bakker daar verantwoordelijk voor is. Toch? De Telegraaf schreef gisteren:

Het is niet duidelijk wie de daders zijn. Christenen in Egypte zijn het doelwit van moslimextremisten. Begin april vielen door twee aanslagen op kerken in het noorden van het land meer dan 45 doden. De terreurbeweging Islamitische Staat (IS) eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslagen op. IS heeft begin deze maand gedreigd met meer aanslagen op christenen en op westerse buitenlanders.

Vandaag krijgen we dus duidelijkheid over welke organisatie er achter zit: ISIS. Dat christenen wereldwijd lukraak het slachtoffer zijn van moslimgeweld is verschrikkelijk. Oorlogen heeft de wereld genoeg meegemaakt. Maar het uitmoorden van andersdenkenden vanwege religieus geïnspireerde haat is een heel andere categorie. De Egyptische president El-Sisi pakt de terroristen hard aan. Hun kampen worden gebombardeerd. Maar het kwaad blijkt moeilijk uit te roeien. Landen die te kampen hebben met dergelijk geweld en daar zelf tegen vechten, verdienen onze onverdeelde steun.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten