Goddank: oplettende militairen schieten terrorist dood in Brussel

Geen categoriejun 21 2017, 8:33
Onze zuiderburen schrokken zich gisteravond kapot: wéér een radicaal-islamistische gek die een aanslag wilde plegen.
Het station Brussel-Centraal is gisteren opgeschrikt door een mislukte aanslag van een islamistisch-extremistische jihadist. De terrorist was een bekende van de politie, aldus De Standaard, hoewel niet vanwege terrorisme of radicalisering.
https://twitter.com/remybonnaffe/status/877237732963209217
"Was?" Ja, "was." De jihadist werd namelijk doodgeschoten door aanwezige militairen:

'Rond 20.30 uur vond er een explosie met relatief kleine omvang plaats in het Centraal-Station', zegt Eric Van der Sypt, woordvoerder van het federaal parket. 'De vermoedelijke dader werd door de aanwezige militairen onmiddellijk geneutraliseerd.'

Getuige Nicolas Van Herrewegen, die werkt bij de NMBS, zag hoe een man zijn trolleykoffer neerzette onder aan de grote trap in de stationshal. ‘Hij begon te roepen en te schreeuwen. Bijna direct daarna ont­plofte de koffer. Er stonden vier mensen rond, allemaal toevallige voorbijgangers op weg naar hun trein. Gelukkig raakte nie­mand gewond.’

De militairen hadden natuurlijk gelijk dat ze deze gek meteen doodschoten. Je weet het nooit met jihadisten. Eerst een bom, daarna een aanval met een kalasjnikov... het is pas voorbij als de terrorist uitgeschakeld is.
En ja, achteraf bleek dat optreden bijzonder verstandig te zijn:

Het lichaam van de dader bleef na het incident nog urenlang in het station liggen. De veiligheidsdiensten wilden zeker zijn dat er geen ontploffingsgevaar meer was. Ontmijningsdienst Dovo kwam daarop ter plaatse en vond explosieven op het lichaam van de verdachte. Die werden gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Volgens de VRT zou het om een relatief zware bom gaan, die veel schade had kunnen aanrichten. De kleine explosie die plaatsvond, zou enkel de ontsteking geweest zijn.

Dit had echt een enorme nachtmerrie kunnen zijn. Door het adequate optreden van de militairen (in plaats van de politie!) werd dat dus voorkomen. Gelukkig maar.
Toch is er een maar: als de eerste explosie niet de ontsteking maar echt de bom was geweest waren de militairen dus ook te laat geweest. Ze hebben wel degelijk mazzel gehad. Dat moet reden zijn voor de Belgische autoriteiten om toch nog eens te kijken of er iets gedaan kan worden om jihadisten nóg eerder te onderscheppen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten