Franse president Emmanuel Macron wil 'asielhotspots' en 'asielsafespaces' in Libië

Geen categoriejul 27 2017, 17:00
Het klinkt zo lekker trendy toch? Migratiehotspot, het klinkt bijna als een nieuw product van een telecombedrijf. Of misschien beter, een nieuw ijsje van Ben & Jerry's. Het heeft alleen grote politieke implicaties waarvan de gevolgen niet te overzien zijn. De Franse president Macron wil veilige gebieden in Libië waar 'vluchtelingen' veilig hun asielaanvraag kunnen invullen.
Macron wil hiermee veranderingen bewerkstelligen in het huidige Europese beleid omtrent de grote migratiestromen. Met de voorstellen wil hij ervoor zorgen dat andere Europese landen mee willen werken aan zijn ambitieuze plan. 'Vluchtelingen' hoeven dan niet meer de oversteek te maken naar het Europese vasteland.
Veel levens worden dan volgens Macron gered en de asielaanvragen kunnen in Libië behandeld worden. Dit lijkt allemaal een heel leuk en fijn idee, bijna hetzelfde als het voorstel van de VVD om 'opvang in de regio' op te zetten en de Europese buitengrenzen te sluiten voor asielzoekers. Er zitten toch een aantal haken en ogen aan, want Libië is nog steeds zo chaotisch als het eerst was, dus gecontroleerd beleid is bijna niet mogelijk. Daarnaast staat er niets in het voorstel over sluiting van de buitengrenzen, terwijl dat een cruciaal onderdeel moet zijn om dit beleid succesvol te maken.
Hoe kan je het gecontroleerd laten ontwikkelen als er stromen en stromen aan migranten in de rij staan voor een aanvraag. Veel migranten weten zelf ook wel dat ze om economische redenen naar Europa gaan en niet omdat ze vluchten. Denkt men dat die in de rij gaan staan? Die gaan toch wel met het bootje en als ze Europa bereiken dan zorgen ze samen met de linkse moralisten dat ze niet weg hoeven.
Zo veel goede intenties, maar oh zo onuitvoerbaar.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten