Succes voor Omtzigt: Raad van Europa noemt ISIS-strijders plegers van genocide, en roept VN op hen te vervolgen

Geen categorieokt 13 2017, 9:00
De internationale organisatie heeft stappen in gang gezet om te beginnen met het vervolgen van ISIS-strijders. Unaniem nam men een resolutie aan van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.
Gisteren nam de zogeheten Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa (de organisatie achter onder anderen het in Straatsburg gevestigde Europees Hof voor de Rechten van de Mens) een rapport aan van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. De christendemocraat wilde een uitspraak forceren over ISIS. Bondgenoten heeft de terreurclub niet, maar wel hebben verschillende landen gedoken voor benoemen van hun daden als 'genocide'. De reden daarachter is, dat iets benoemen als genocide ook een verplichting in het leven roept om er iets aan te doen. Tot dusverre hebben veel landen daarom aarzelend of helemaal niet gesproken over de door ISIS aangerichte bloedbaden als volkerenmoord.
De resolutie die gisteren is aangenomen bij de Raad, verandert dat. Unaniem verklaren de lidstaten dat ISIS bezig is geweest met het uitroeien van hele bevolkingsgroepen. Met de resolutie:

"...verzoeken de parlementariërs uit 47 lidstaten:

- Om de genocide die ISIS pleegt op Yezidi, christenen en niet-Soenitische moslims te erkennen en daarmee te verklaren dat de genocide conventie van kracht is.

- Om de ISIS strijders te vervolgen voor genocide, zowel in nationaal als in internationaal verband (Internationaal Strafhof en VN)

- Het bewijs tijdig te verzamelen."

En daar is indiener Omtzigt natuurlijk uiterst verheugd over:

“Europese landen moeten de genocide erkennen. Daarmee erkennen ze ook dat duizenden van hun eigen onderdanen genocide plegen. Die moeten zij oppakken en straffen voor genocide. Zowel om recht te doen, als om hun eigen bevolking te beschermen. Immers de terugkeerders waren betrokken bij ISIS aanslagen in onder andere Parijs, Brussel en Manchester.”

Of er op de korte termijn iets gaat veranderen is echter onduidelijk, want Syrië en Irak erkennen de VN-tribunalen niet die zijn ingericht om dit type internationale misdadigers aan te pakken. Nederland gaat zich via de tijdelijke zetel in de VN-Veiligheidsraad in ieder geval hard maken om te zorgen dat er op de één of andere wijze toch een vervolging van ISIS-moordenaars aankomt. Dit aangenomen rapport, geeft daarvoor natuurlijk extra munitie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten