Rutte III gaat zich internationaal hard marken voor berechting van ISIS-strijders

Geen categorieokt 10 2017, 20:00
Het nieuwe kabinet gaat het tijdelijke Nederlandse lidmaatschap van de VN-Veiligheidsraad gebruiken om een internationale berechting van ISIS-terroristen af te dwingen, zo blijkt uit het vandaag gepresenteerde regeerakkoord.
Nederland mag zich vanaf 1 januari 2018 een jaar lang lid van de VN-Veiligheidsraad noemen. Het geldt wel als één van de hoogste diplomatieke fora ter wereld, ook maken de permanente leden (Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Verenigde Staten, Rusland en China) er de dienst uit en zijn de tijdelijke leden vooral klapvee.
Toch wil Nederland die zetel gaan gebruiken om te lobbyen voor de veroordeling van ISIS-strijders. In verschillende landen worden de jihadisten al aan rechtsprocessen onderworpen, maar die lappendeken aan vervolgingen is niet altijd even overzichtig. Ook zijn rechtssystemen in diverse landen niet robuust genoeg om al deze genocidale boeven aan te pakken en hen de straf te geven zie ze verdienen.
Rutte III wil nu dat er daarom internationale aandacht komt voor de berechting van deze meedogenloze jihadisten, zo kunnen we lezen in het regeerakkoord. In paragraaf 4.1 over het buitenlandse beleid beschrijven Rutte c.s.:

"Leidend bij de erkenning van genocides zijn voor de Nederlandse regering uitspraken van internationale gerechts- of strafhoven, eenduidige conclusies volgend uit wetenschappelijk onderzoek en vaststellingen door de VN. Nederland handelt overeenkomstig de verplichtingen die voortvloeien uit het Verdrag inzake de voorkoming en bestraffing van genocide. In de VN-Veiligheidsraad zet Nederland zich actief in voor de bestrijding van ISIS en de berechting van ISIS-strijders."

Of het iets gaat uitmaken, dat zullen we nog moeten afwachten: Nederland is voor dergelijke maatregelen in VN-verband altijd afhankelijk van landen als de Verenigde Staten en Rusland, die met betrekking tot de bestrijding van ISIS nogal een rivaliteit hebben opgebouwd. Wantrouwen heerst: vertrouwen ze erop dat Amerikaanse rechters eerlijk zullen oordelen over Russische ISIS-strijders, en vice versa?
Het antwoord op die vraag zullen we in de loop van de aankomende jaren wel krijgen, maar één ding is zeker: als je het niet probeert, heb je zéker niets. Daarom gaat een hoopvol Nederland de beuk gooien in berechting van ISIS-lui. Dus zet 'm op!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten