Rutte III gaat zich internationaal hard marken voor berechting van ISIS-strijders

Het nieuwe kabinet gaat het tijdelijke Nederlandse lidmaatschap van de VN-Veiligheidsraad gebruiken om een internationale berechting van ISIS-terroristen af te dwingen, zo blijkt uit het vandaag gepresenteerde regeerakkoord.

Nederland mag zich vanaf 1 januari 2018 een jaar lang lid van de VN-Veiligheidsraad noemen. Het geldt wel als één van de hoogste diplomatieke fora ter wereld, ook maken de permanente leden (Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Verenigde Staten, Rusland en China) er de dienst uit en zijn de tijdelijke leden vooral klapvee.

Toch wil Nederland die zetel gaan gebruiken om te lobbyen voor de veroordeling van ISIS-strijders. In verschillende landen worden de jihadisten al aan rechtsprocessen onderworpen, maar die lappendeken aan vervolgingen is niet altijd even overzichtig. Ook zijn rechtssystemen in diverse landen niet robuust genoeg om al deze genocidale boeven aan te pakken en hen de straf te geven zie ze verdienen.

Rutte III wil nu dat er daarom internationale aandacht komt voor de berechting van deze meedogenloze jihadisten, zo kunnen we lezen in het regeerakkoord. In paragraaf 4.1 over het buitenlandse beleid beschrijven Rutte c.s.:

“Leidend bij de erkenning van genocides zijn voor de Nederlandse regering uitspraken van internationale gerechts- of strafhoven, eenduidige conclusies volgend uit wetenschappelijk onderzoek en vaststellingen door de VN. Nederland handelt overeenkomstig de verplichtingen die voortvloeien uit het Verdrag inzake de voorkoming en bestraffing van genocide. In de VN-Veiligheidsraad zet Nederland zich actief in voor de bestrijding van ISIS en de berechting van ISIS-strijders.”

Of het iets gaat uitmaken, dat zullen we nog moeten afwachten: Nederland is voor dergelijke maatregelen in VN-verband altijd afhankelijk van landen als de Verenigde Staten en Rusland, die met betrekking tot de bestrijding van ISIS nogal een rivaliteit hebben opgebouwd. Wantrouwen heerst: vertrouwen ze erop dat Amerikaanse rechters eerlijk zullen oordelen over Russische ISIS-strijders, en vice versa?

Het antwoord op die vraag zullen we in de loop van de aankomende jaren wel krijgen, maar één ding is zeker: als je het niet probeert, heb je zéker niets. Daarom gaat een hoopvol Nederland de beuk gooien in berechting van ISIS-lui. Dus zet ‘m op!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. DolleDries

  Hopelijk komt er geen staan aan te pas.

  1. DolleDries

   Steen

 2. Henk-Jansen

  Wat doen het VK en Frankrijk überhaupt in die raad? Zou het niet veel logischer zijn als landen als India, Duitsland en Japan in die raad zouden zitten?

 3. denk eens na

  Gelukkig rutte lost de syrie oorlog op. Mijn held !

  1. corfo

   @ denk eens na.
   Ik had niet verwacht dat Dappere Dodo Rutte tot zulk krachtdadig optreden in staat zou zijn.
   Nu nog ff motorclub Satudarah verbieden, zou ik zeggen.

 4. Steve Van der Vekens

  Nu Rutte geen schrik meer heeft dat de koppensnellers hem vroeg of laat zullen onthoofden, durft hij wel. (zoals alle linkse collaborateurs)

 5. Kiliaan Noppen

  Het is voor het internationaal recht wezenlijk dat zoveel mogelijk IS-tuig voor het Internationale Gerechtshof wordt gesleept.
  Goede zaak dat de Nederlandse Regering zich hier sterk voor maakt.

  1. denk eens na

   Je moet meer preventie doen als achteraf werk

   1. Dunu Zithlau

    Dus gewoon bij uitreizen naar IS-gebied direct het Nederlands paspoort invorderen en hen hier nooit meer laten terugkeren. Als IS als vijandige organisatie kan worden gekwalificeerd, dan ook gewoon van IS-leden en -sympathisanten het Nederlands paspoort invorderen en hen uitzetten naar het land van hun andere paspoort(en).

   2. Dunu Zithlau

    De beste preventie is natuurlijk een Europa en wat mij betreft een wereld zonder Islam. Imagine there was no Islam…

    1. Kiliaan Noppen

     Imagine there was no gravity.

     1. IJscoman

      Dopper ziet de islam even onvermijdelijk en onveranderlijk als de zwaartekracht. Hij ziet de islam als een natuurwet waaraan niet te tornen valt: onderdeel van het universum and beyond.

      Zou Kiliaan Noppen een moslim zijn? (retoriek alert)

     2. Kiliaan Noppen

      Ja, dat zou je kunnen zeggen, IJsco, wereldgodsdiensten hebben de duurzaamheid van natuurverschijnselen. De nazi’s dachten het Jodendom van de aardbodem te kunnen laten verdwijnen en op dit blog zijn er idioten die denken de islam te kunnen laten verdwijnen.
      Ik zeg het nog maar eens een keer, het is net zo lastig als de zwaartekracht op te heffen. Het is bovendien immorele waanzin.

     3. IJscoman

      Kom, kom, Killy, je overdrijft. Godsdiensten bestaan pas een paar duizend jaar. En over een paar duizend jaar bestaat er geen een meer. Van ‘natuurwetten’ is in deze geen sprake. Hoe eerder de wereld godsdienstvrij is, hoe beter.

     4. Kiliaan Noppen

      Hoe het er over een paar duizend jaar uitziet weten we niet maar als er dan nog mensen zijn zullen er godsdiensten zijn. Dat durf ik wel een natuurwet te noemen.

     5. Vit

      Ik weet wel zeker van niet, als men de inteelt na vele generatie’s te boven zijn gaan hun hersens werken.

     6. trampoline

      Imagine dat jij en vergelijkbare types niet zouden bestaan.

  2. Punt50

   Welnee moslima dopper, de Punt 50 eroverheen. En dat is dan nog soepel in vergelijking met wat die IS criminelen uitvreten.

 6. denk eens na

  Berechten vvders

 7. HW

  Wetenschappelijk onderzoek?
  Dezelfde wetenschap heeft dit zo uit de hand laten lopen en elke domme boer weet wat er gebeuren moet.
  Dit is niet meer dat werkverschaffing en daar zitten we nu net niet op te wachten.
  Het kwaad is geschied door een laffe politieke correctheid en maatregelen zijn nu aan de orde, omdat ISIS leden nu op de vlucht zijn en overal aanslagen kunnen plegen.

 8. corfo

  Ik hoorde zojuist via een Arabische nieuwszender, dat ISIS zich gaat overgeven;
  ze hebben n.l. gehoord van de aktie van Dappere Dodo Rutte en schrokken zich kapot.

 9. trampoline

  Als Rutte zich ermee gaat bemoeien dan wordt het ISIS wangedrag uiteindelijk goedgepraat en hoeven we ons daar juridisch niet meer aan te storen. Zo doet Rutte dat.

 10. Domtoren52

  Pinokkio Rutte maakt niets klaar…zie MH17

  1. corfo

   @ Domtoren52.
   Inderdaad, Rubberen Rutte maakt niks klaar : hij is genderneutraal !

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.