Heldinnen! Tunesische vrouwen komen in actie tegen seksistische islamitische erfpraktijken

Geen categoriemrt 11 2018, 8:00
Tunesische vrouwen zijn het zat dat ze nog altijd moeten gelden als minderwaardige schepsels, bijvoorbeeld als het gaat om het erfen van bezittingen na de dood van een naaste. Mannen gaan er dan met de buit vandoor, en vrouwen blijven met lege handen achter. No more, als je het aan honderden vrouwen in de hoofdstad Tunis vraagt.
Tunesië is een uitzondering op de regel: want waar de rest van de Arabische wereld steeds conservatiever en idioter wordt, daar wordt in Tunesië de gang van zaken steeds relaxter voor vrouwen. Met name voor het slag vrij dat zich (begrijpelijkerwijs) niet wil confirmeren aan de vrouwonvriendelijke religie genaamd islam. Eerder al wisten vrouwen het gedaan te krijgen dat een passage uit de wet werd geschrapt die het verbood om islamitische vrouwen met niet-moslims te trouwen.
En nu? Nu moet ook het patriarchale en vrouwonvriendelijke erfrecht nodig eens op de schop:

"De demonstranten liepen zaterdag naar het parlementsgebouw in Tunis en maakten duidelijk dat ze vergeleken willen worden met Europese vrouwen zodat ze aanspraak kunnen maken op een eerlijke verdeling van een nalatenschap. Die is nu nog gebaseerd op islamitische wetgeving, waarin een man meestal twee keer zoveel krijgt als een vrouw. „In een geciviliseerde staat ontvang ik precies wat jij ontvangt”, was een vaak gehoorde leus."

Laten we hopen dat de vrouwen succes hebben in hun veldtocht om gelijke rechten. Het wordt namelijk hoog tijd dat niet alleen Europa, maar ook de rest van de wereld vrouwen gelijke rechten gaat gunnen. Misschien dat onze plaatselijke feministen ze ook wel een handje kunnen helpen. Zou mooi zijn, nietwaar? Of hebben zij het te druk met stampij maken omtrent genderneutrale wc's op NS-stations in Amsterdam?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten