Rohani wint verkiezingen Iran

Geen categoriejun 16 2013, 9:00
Omslag.
Is dit een omslagpunt in Iran?

Hassan Rohani is de nieuwe president van de Islamitische Republiek Iran. Een overtuigende meerderheid van de bevolking koos voor de relatief gematigde geestelijke. Dat heeft de Iraanse staatstelevisie bekendgemaakt. Aanhangers van Rohani vieren de verkiezingswinst buiten op straat. De festiviteiten verlopen rustig en zonder ingrijpen van de politie, zo laat New York Times-correspondent Thomas Erdbrink via Twitter weten.

Nu moet je de NYT tegenwoordig natuurlijk niet al te serieus nemen, maar toch: ik heb nog geen geruchten over het tegenovergesteld, rellen, etc. gehoord, dus laten we er maar vanuit gaan dat het klopt.
Hoe dan ook, ik ben bang dat het idee dat dit een enorme verandering teweeg zal brengen enigszins overdreven is. Zoals Farinaz Aryanfat van het Iran Comitè in Nederland zegt tegen Elsevier:

'Rohani is de vertegenwoordiger van Khamenei in de Nationale Veiligheidsraad van Iran en de opperste leider heeft het alleenrecht over beslissingen van de Nuke-talks,' zegt de Iraanse Nederlandse.

Heel raar is dat niet omdat Ali Khamenei het niet accepteert dat er een werkelijke criticus van hem meedoet.
Afijn, we hopen er natuurlijk het beste van, maar ik acht de kans klein dat dit werkelijk een groot verschil gaat maken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten