DNB: 'Hoge inflatie is tijdelijk'

Geen categorieaug 15 2013, 17:45
Oh, dan is het prima dat we worden bestolen.
Sommige onderwerpen staan nooit of bijna nooit op de politieke agenda in Den Haag. Een voorbeeld van zo'n onderwerp is de torenhoge inflatie van dit jaar (gemiddeld 2,7 procent). De gevolgen daarvan hebben we maar te slikken. De salarissen gaan niet omhoog, de rentes op de spaarrekening ook niet - die gaan alleen maar verder omlaag - dus dat betekent simpel gezegd dat we in één jaar tijd fors minder te besteden hebben (van dezelfde euro kunnen we minder kopen). Inflatie is gelegaliseerde diefstal.
Maar ach, waar maken we ons zorgen over? Dat de inflatie dit jaar geschat wordt op 2,7 procent, betekent niet dat we moeten gaan zitten klagen, aldus De Nederlandsche Bank. Want: de hoge inflatie is een "tijdelijk fenomeen". Aha, dus als een inbreker één keer voor vijfduizend euro aan spullen uit je huis jat, moet je je geen zorgen maken, want een inbraak is ook maar tijdelijk. Ofzo. Volgens DNB zijn de percentages in 2014 en 2015 lager, met respectievelijk 1,5 en 1,6 procent.

De inflatie bereikte vorige maand het hoogste niveau sinds september 2008, met een stijging van het gemiddelde prijspeil van 3,1 procent.

DNB verwacht dat in oktober een flinke daling optreedt. Dan verdwijnt het effect van de btw-verhoging van vorig jaar. De belastingmaatregel en de hogere huurprijzen zijn de belangrijkste oorzaken van de oplopende inflatie.

En de politiek? Tja, die zit erbij en kijkt ernaar. Zoals altijd met een schaapachtig gezicht en dito glimlach. Alsof er geen vuiltje aan de lucht is. Soms zou je willen dat politiek Den Haag de Nederlandse kiezer serieuzer zou nemen. Wij kunnen ze immers naar huis sturen als we willen. Maar, eerlijk is eerlijk, dat politici ons niet zien als hun werkgever, hebben we deels aan onszelf te danken. Zeg nou eerlijk: wie heeft zijn of haar volksvertegenwoordiger gemaild of gebeld na het verontrustende nieuws dat de inflatie in juli een whopping 3,1 procent was? Als we willen dat politici naar ons luisteren en onze zorgen serieus nemen, dan moeten wij ze op het matje roepen. Iedere dag. Laat de politici maar een poging wagen en proberen uit te leggen waarom we deze gelegaliseerde diefstal nog accepteren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten