EU wil versnelde toetreding Turkije

Geen categorieokt 17 2013, 17:44
Gisteren werd bekend dat de EU versneld vaart wil maken met de toetreding van Turkije bij de EU. Ook wil Brussel dat Albanië en Macedonië tot de Unie toegelaten worden.
Terwijl de tent in de fik staat gaat Brussel gewoon door met de uitbreiding van de Unie. Alsof er niets aan de hand is. Deze plannen zijn om meerdere redenen een slecht idee. Ondanks het feit dat Turkije recent heeft aangegeven niet langer geïnteresseerd te zijn om tot de EU toe te treden, denk ik dat ze dat heimelijk maar al te graag willen en ik denk dat Erdogan een sluw spelletje speelt, zeker nu Cyprus afgelopen juli het voorzitterschap van de EU heeft overgedragen aan Litouwen (op 1 januari zijn de Grieken aan de beurt). Maar het is natuurlijk een gotspé om überhaupt de toetreding van Turkije tot de Europese Unie zelfs maar te overwegen.
Het betreft hier een door-en-door islamitisch land, dat steeds verder opschuift richting islamitisch fundamentalisme. Onlangs werd een televisie presentatrice ontslagen, omdat ze 'te sexy' gekleed zou zijn. Maar veel erger is nog het ronduit anti-democratische schrikbewind van premier Erdogan zelf. Journalisten die onwelgevallige zaken schrijven over zijn beleid worden achter slot en grendel gezet, of erger. Leger en politie worden 'gezuiverd' van andersdenkenden, en de bevolking geterroriseerd. Dat bleek afgelopen zomer nog bij de rellen in diverse Turkse steden.
Volgens Erdogan is er maar één Islam. In 2007 mochten we uit diens mond optekenen:

”De naam ’gematigde islam’ is heel hatelijk, die is aanstootgevend en een belediging van onze religie. Er bestaat geen gematigde of niet-gematigde islam. Islam is islam en dat is het".

Andere uitspraken van Erdogan laten ook zien dat deze rare kwiebus niets met democratie te maken wil hebben en al helemaal niets wil weten van integratie van de Turkse staatsburgers in de EU-gastlanden. Enkele citaten:

- "Assimilatie van Turken is een misdaad tegen de menselijkheid.” (Keulen, 10 febr 2008)

- "Democratie is als een tram, je rijdt ermee tot je jouw einddoel hebt bereikt en dan stap je af." (toen hij burgemeester van Istanbul was)

- "Ons voorbeeld is Sultan Arp Arslan" (30 sept 2012 tijdens kroningsrede bij diens herverkiezing)

Zijn doel lijkt te zijn om de halve maan te laten wapperen over heel Europa. De hervestiging van een Groot Turks Rijk. De man is er gek genoeg voor en de benaming 'total freak' is nog zacht uitgedrukt. En dit Turkije, dat mensenrechten op alle mogelijke manieren met voeten treedt, wil Brussel bij de Unie halen. Versneld nog wel. Vergeten is de bezetting van Cyprus, de omstreden genocide op de Armeense bevolking, de onderdrukking van de Koerdische minderheid in het land, de de onwil om te hervormen, genoemd schrikbewind jegens andersdenkenden. De lijst is eindeloos. Recep Tayyip Erdogan wil de baas zijn. Niet alleen over Turkije, maar overal daar waar Turken wonen.
Maar volgens CDA-politica Ria Oomen-Ruijten, EP-rapporteur over Turkije, behoeft dit alles geen beletsel te zijn voor een Turkse toetreding. Oomen, die recent nog misgreep voor de post 'Europese Ombudsman', is positief over de hervormingen en stappen richting democratisering. Zij wijst erop dat de betrokkenheid van de oppositie en het maatschappelijk middenveld voor de ontwikkeling van Turkije van groot belang is. Mon dieu, hoe naïef kun je zijn? Of zou het komen omdat deze beroepspolitica nog nooit iets anders heeft gezien dat politieke vergaderkamertjes? Vanuit de schoolbankjes (Mulo en analistenopleiding) direct de politiek in en al vanaf 1989 (!) lid van het Europees parlement. Dat is bijna een kwart eeuw. Hier kan Toine Manders van de VVD nog een puntje aan zuigen. Ex VVD moet ik zeggen trouwens.
Dan de verantwoordelijke eurocommissaris, Stéfan Füle, ook al zo'n beroeps bureaucraat. Füle zei gisteren in een toespraak voor het Europees Parlement dat de EU de economieën van Turkije en de westelijke Balkanlanden zal versterken. Ik citeer:

"..we set out concrete proposals that will help the countries of the Western Balkans and Turkey to strengthen their economic governance. Over the last three years, the European Union has radically changed and strengthened its economic governance through the European Semester so it is important to help the candidate countries to pass through what we might call a "touch of the European Semester" so that they can adapt their own governance to the changing European model and at the same time ensure that structural reforms can help improve their competiveness and the economy".

Nogal wiedes dat die economieën versterkt zullen worden, want er heerst massa werkloosheid op de balkan en tegenover de Turkse groei (grotendeels gefinancierd met Europees geld, maar dat terzijde) staat een gierend hoge inflatie. Je vraagt je af waar het gezonde boereverstand zit bij dit soort beroepsbureaucraten. Füle wil zelfs een aparte 'Roma faciliteit' in het leven roepen om die arme stakkers te helpen. Wie de recente Brandpunt documentaire heeft gezien over wat er met de gelden gebeurt en wie daarvan profiteren hoef ik verder niets uit te leggen. Tenenkrommend.
Verder wil de EU dat ook Albanië toetreedt, met in haar kielzog Macedonië. Volgens Füle vertoont het schurkenstaatje 'significant progress in the follow up of the December Council conclusions' Merkwaardig. Twee armlastige, corrupte landen, die werkelijk geen enkele toegevoegde waarde zullen hebben, behalve dan een forse bijdrage aan criminaliteit en corruptie, iets wat toch al een toenemend probleem begint te worden binnen de huidige unie.
Het is dan ook van een volstrekte verdwazing dat de EU gewoon door blijft gaan met haar megalomane plannen, zeker gelet op de deplorabele staat waarin veel van haar economieën zich thans bevinden ten gevolge van dat andere mislukte experiment: de one-size-fits-none-euro.
Wanneer zeggen we 'stop' tegen deze idioterie?
Klik hier voor een overzicht van mijn columns en volg mij hier op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten