Nederland moet stoppen met ontmoedigingsbeleid Israël

Foto:

Het ontmoedigingsbeleid dat Nederland momenteel voert ten opzichte van Israël zaait alleen maar verwarring en is zeer kwalijk. Tijd om te kappen met die waanzin!

Je zou verwachten dat minister Timmermans en het waterbedrijf Vitens nu grote vrienden zijn. Vitens is gestopt met het samenwerken met het Israëlische bedrijf Mekorot. Dat heeft het nodige losgemaakt, hier in Nederland, maar zeker ook in Israël. Timmermans heeft tot nu toe uitgestraald dat hij helemaal niet rouwig is over dit besluit van Vitens. Hij vindt het prima. Toch zijn Vitens en Timmermans het niet met elkaar eens.

Het waterbedrijf Vitens en het ministerie van Buitenlandse Zaken blijven het oneens met elkaar. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zei woensdag in de Tweede Kamer dat Vitens excuses heeft gemaakt voor de suggestie die het bedrijf had gewekt, dat een gesprek met Buitenlandse Zaken mede aanleiding was geweest om de samenwerking met het Israëlische bedrijf Mekorot af te blazen. Na het Kamerdebat liet Vitens weten dat er helemaal geen excuses zijn gemaakt.

Druk
Ik denk dat Vitens gelijk heeft. Timmermans probeert duidelijk te maken dat hij (of zijn ambtenaren) geen druk hebben uitgeoefend op Vitens. Maar wat versta je onder druk? Als u een telefoontje krijgt van het ministerie van Buitenlandse Zaken met de boodschap dat het u wordt afgeraden zaken te doen met een Israëlisch bedrijf, dan krabt u zich achter uw oren. Ik denk dat de meeste bedrijven in zo’n geval op zijn minst schrikken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken is niet zomaar een snotjochie met een boodschap die je niet serieus neemt.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zal het Vitens niet hebben verboden om samen te werken met Mekorot. Daar heeft het ook de middelen niet voor. Toch kun je een telefoontje van het ministerie wel degelijk opvatten als druk. Je maakt liever geen ruzie met de overheid als bedrijf en een advies van een ministerie sla je niet zomaar in de wind. Dat het gesprek met BuZa dus mede aanleiding was op tot dit besluit te komen, geloof ik meteen.

Saoedi-Arabië
Dat ontmoedigingsbeleid slaat helemaal nergens op. Minister Timmermans wil geen druk uitoefenen op bedrijven, maar doet dat met al zijn goedbedoelde adviezen toch. Lijkt mij al een hele goede reden om te kappen met dit stomme beleid. Maar er is meer. Enkele weken geleden schreef ik daar al een artikel over.

Als bedrijven niet langer willen/mogen samenwerken met bedrijven uit, ik noem maar een paar mallotige landen, Saoedi-Arabië (waar christenen, vrouwen en homo’s 0,0 rechten hebben), Qatar (christenvervolging, slavernij), de Verenigde Arabische Emiraten (discriminatie van Joden) of Nigeria (homovervolging), zou ik dat nog een beetje kunnen volgen. Maar Israël! Het enige land in het hele Midden-Oosten waar de christelijke gemeenschap groeit. In alle andere landen, en die zijn ‘toevallig’ islamitisch, krimpt de kerk. De vervolgingen eisen doden en zorgen er mede voor dat veel christenen op de vlucht slaan. Israël is bovendien het enige land in de Arabische wereld waar je als Jood veilig over straat kunt. Ook niet onbelangrijk lijkt me. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

We moeten achter Israël gaan staan. Nederland moet stoppen met het ontmoedigingsbeleid. Vitens moet gewoon weer gaan samenwerken met Mekorot (al zal het dat waarschijnlijk nooit doen). Timmermans moet zich niet meer bemoeien met bedrijven.

Frans Timmermans kan zich beter sterk gaan maken voor vervolgde christenen.

U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!