Waarom stapt Wilders niet op als PVV-leider?

Foto:

De exodus is begonnen. Steeds meer PVV’ers nemen afscheid van de PVV. Geert Wilders kan beter de eer aan zichzelf houden.

De schade van de Marokkanen-opmerking van Wilders op de verkiezingsavond is enorm: de politieke talenten Roland van Vliet en Joram van Klaveren hebben de PVV-fractie verlaten waardoor de partij met nog slechts 12 zetels in de Kamer zelfs kleiner is dan het CDA. Op lokaal niveau gaat het ook helemaal mis: Chris van der Helm is uit de Haagse PVV-fractie gestapt en de bijna voltallige PVV-fractie in Almere wil dat Wilders afstand neemt van zijn opmerking, anders scheiden ook zij zich af.

En dan zijn er nog de fracties in de Provinciale Staten: in Friesland stappen PVV’ers op, en ook in Flevoland dreigt een afsplitsing. In Limburg heeft Statenlid Laurence Stassen de fractie al verlaten. Tegelijkertijd heeft zij, als delegatieleider van de PVV in Europa, ervoor gekozen om ook daar de PVV te verlaten (en dat terwijl zij weer de nummer 1 zou zijn geworden op de nieuwe EP-lijst). Met zetelbehoud tot aan de verkiezingen van 22 mei. Kortom, het is één grote bende bij de PVV op het moment. En dat heeft niet alleen te maken met de speech van Wilders op 19 maart.

Veel inmiddels ex-PVV’ers zeggen dat de opmerking over minder Marokkanen de druppel was die de emmer deed overlopen. De autoritaire stijl van Wilders zit hen vooral dwars. Hij stelt de fractie voor voldongen feiten die zij dus maar te accepteren hebben. Bovendien is de koers sinds 2006 verlegd naar links, op bijvoorbeeld het gebied van zorg, uitkeringen en Defensie. Wilders heeft nooit de macht willen delen met andere PVV’ers. En dat breekt hem nu op. Reken maar dat meer PVV’ers het voorbeeld van Van Vliet, Van Klaveren, Stassen en de andere PVV’ers die hen voorgingen volgen.

Er zit maar één ding op, en dat is dat Wilders ermee ophoudt in de Tweede Kamer. Ex-PVV-Kamerlid Wim Kortenoeven zei gisteren bij Pauw & Witteman dat het het beste is als Wilders zelf de Europese lijst aanvoert. Dus geen Teun van Dijck die het misschien zou kunnen gaan doen (de enige PVV’er die na het vertrek van Van Vliet verstand heeft van Financiën), maar gewoon Wilders zelf. Als Wilders het beste voorheeft met de PVV that is.

Maar hoe groot is die kans? Wilders is al jaren zelfdestructief bezig. Blijkbaar wil hij niet dat er nog een PVV is na het tijdperk-Wilders. In iedere andere partij zou de politiek leider zijn verantwoordelijkheid hebben genomen (desnoods onder druk). Niet bij de PVV. Als de PVV over een paar maanden of zelfs nog eerder totaal is gedesintegreerd, dan is dat de schuld van Wilders en Wilders alleen.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!