ISIS stinkend rijk door losgeld

Geen categorienov 25 2014, 14:00
We moeten onmiddellijk ophouden gevangen westerlingen vrij te kopen.
Het is erg triest voor westerlingen die gevangen worden genomen door ISIS, maar we kunnen het ons niet langer veroorloven om ze vrij te kopen. Niet omdat we er vele en nog eens vele miljoenen aan kwijt zijn - een mensenleven is immers onbetaalbaar - maar omdat ISIS er stinkend rijk van wordt.

De extremistische organisatie Islamitische Staat (IS) heeft vorig jaar in totaal tussen de 28,2 en 36,2 miljoen euro aan losgeld ontvangen. Dat schatten deskundigen van de de Verenigde Naties. Deskundige Yotsna Lalji zei vandaag op een bijeenkomst van de Commissie voor Contraterrorisme van de VN-Veiligheidsraad dat in de periode 2004 tot 2012 naar schatting bijna 97 miljoen aan losgeld is betaald aan terreurgroepen.

Er zijn verschillende redenen om geen losgeld meer te betalen. De twee belangrijkste redenen:
1. Iedere keer dat we een mooi bedrag overmaken heeft ISIS een nieuwe reden om westerlingen te gijzelen. Als het ze niets zou opleveren zouden ze er vrij snel mee ophouden... of het in ieder geval minder vaak doen dan het geval nu is. Losgeld betalen betekent dus meer gijzelingsacties en meer onschuldige mensen wiens leven van de ene dag op de andere in een absolute hel verandert.
2. Het zal landen (en organisaties?) die losgeld betalen waarschijnlijk verbazen, maar ISIS is niet bepaald een leuke, vrolijke organisatie die geld gebruikt om bezette gebieden op te bouwen en humanitaire hulp te verlenen. Als de terroristen een dollar of euro in handen krijgen kopen ze nieuwe vuurwapens, messen, kogels, etc. en slachten vervolgens hele dorpen uit. Misschien dat je een paar levens van westerlingen kan redden door losgeld te betalen, maar vele mensen in het Midden-Oosten moeten dat vervolgens met hun leven bekopen.
Heel gek, maar op de één of andere manier klinkt mij dat niet heel ethisch in de oren. Niet meer doen dus, dat overmaken van losgeld. Probeer gevangenen te bevrijden, maar trek de portemonnee niet.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten