Socialistisch Zweden wil 'seksistische' videogames aanpakken

Geen categorienov 18 2014, 19:00
Zweden is totaal van het padje af.
Sinds het aantreden van de nieuwe linkse regering in Zweden komen er steeds meer socialistische plannetjes naar buiten. Blijkbaar schaamt de Zweedse regering zich nergens meer voor. Het land erkent 'Palestina' (de eerste daad van de nieuwe linkse premier), de koning van Zweden heeft 'Palestina' gefeliciteerd met de nationale dag, en nu wil de regering een keurmerk voor... jawel, 'seksistische' videogames. 
Uiteraard wordt er een een flinke zak met belastinggeld tegenaan gesmeten om te onderzoeken hoe dat dan moet gebeuren:

Om uit te zoeken of dit haalbaar is, heeft de regering in het land een onderzoeksbudget van 272000 kronen (bijna €30.000) uitgetrokken. De onderzoekers zullen nieuwe Zweedse titels gaan beoordelen met een test die is afgeleid van de Bechdel Test. Hierbij wordt gekeken of er twee vrouwelijke personages zijn die samen over iets anders dan een man praten.

Hoe het keurmerk er precies uit komt te zien, is niet bekend, maar dat doet er in feite niet toe. Het is een poging de videogamesindustrie aan banden te leggen omdat de industrie niet precies doet wat de linkse regering wil, namelijk vermeend seksisme uitbannen. Want dat is wat Zweden wil: een socialistische heilstaat waarin iedereen en alles gelijk is aan elkaar.
Als gamer (gemiddeld speel ik iets minder dan een uur per dag) boeit het mij echt helemaal niets of een videogame al dan niet seksistisch is in de ogen van de overheid. Ik wil goede videogames spelen. Daar draait het om. Ik wil niet dat de overheid zich met mijn keuze bemoeit door een oordeel te vellen over de inhoud ervan. Hetzelfde geldt voor boeken en films.
Mocht ik nou toch moeite hebben met 'seksisme', dan kan ik daar heel goed als consument zelf een oordeel over vellen. Daar komt geen overheid aan te pas. Maar daar snappen die gekke Zweden blijkbaar geen snars van.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten