D66-fractievoorzitter stapt op om bemoeizucht Pechtold

De lange arm van Alexander Pechtold wordt goed zichtbaar in Den Bosch.

Nog geen maand geleden waren er verkiezingen in Den Bosch (vanwege de gemeentelijke herindelingen). D66 haalde vijf zetels in de stad en werd daarmee de grootste partij. Prima cijfers, zou je denken.

Maar het was niet goed genoeg voor D66-leider Alexander ‘kereltje’ Pechtold. Hij wilde per se dat zijn partij ook wethouders ging leveren in de stad. Dat deed hij door nogal veel druk uit te oefenen op de fractievoorzitter van de partij in Den Bosch.

De fractievoorzitter van D66 Den Bosch was de bemoeizucht van Pechtold zo zat dat hij is opgestapt. In een brief legt Jan Smit uit dat de fractie onder zijn leiding graag een college wilde met vooral linkse partijen. Dat was zijn strategie om zoveel mogelijk D66-punten in het beleid van de gemeente te krijgen.

Zonder die linkse partijen zou het geen zin hebben om in een college te zitten, aldus Smit. Dan zou er namelijk niks kunnen worden waargemaakt van de D66-agenda. Dan zou de partij beter in de oppositie kunnen zitten om effectief oppositie te voeren. Smit schrijft in de brief:

De afgelopen dagen is er vanuit het landelijke D66-bestuur en politiek enorme druk geweest om terug te komen op de gekozen aanpak. Kost wat het kost moest er een wethouderspost worden binnengehaald. Het gevaar dat hierdoor een geloofwaardigheidsprobleem ontstaat voor D66 ‘s-Hertogenbosch was van minder belang. Deelname aan het college zou de partij een evident voordeel opleveren bij de komende Statenverkiezingen in maart, was de gedachte.

En:

Door de landelijke druk kiest een meerderheid in de fractie alsnog voor een aanpassing van de gevoerde strategie. Daardoor is het voor mij onmogelijk geworden verder te functioneren als fractievoorzitter en leider van D66 ‘s-Hertogenbosch. Mike van der Geld neemt deze rol over. Ik vind dit bijzonder jammer, maar ik heb geen keus.

Het maakt Pechtold niet uit wie en hoeveel van zijn partijgenoten hij moet slachtofferen, als zijn partij maar op het pluche zit in zoveel gemeenten als mogelijk. Lees verder op pagina twee.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

6 reacties

 1. LantR.fant

  Zou mannetje Pechthold de boel dan al laten ploffen voordat hij in een kabinet zit?
  Overigens doet Den Bosch het op het verkeer stukken beter dan de linkse steden zoals Eindhoven en Nijmegen.
  Wat ook resulteert in een betere luchtkwaliteit. Je moet er toch niet aan denken dat de linkse morrie dit alles om zeep brengt omdat ze het vervoer wil collectiviseren?

 2. HenkieAltea

  Gaat de media,en zeker die van de TV,nu ook zo tekeer zoals dat ging bij de PVV?

 3. NemTudom

  http://gerard45.bloggertje.nl/

  Hoe kan een onrechtmatige regering ons verkopen aan de EU ?????

  Gerard’s WOII blog (klik op de titels voor het volledige artikel)

  De ongrondwettige vlucht van koningin Wilhelmina en haar regering (mei 1940) [03/07 03:07PM]

  Terwijl de strijd nog in volle gang was – en er nog dagelijks Nederlandse militairen sneuvelden – vluchtte koningin Wilhelmina en haar regering op 13 mei 1940 naar Engeland.

  Vijf dagen daarvoor, op 8 mei 1940, had de Nederlandse pers nog het volgende uit de mond van prinses Juliana vernomen:

 4. 4Duwertje3

  Vanzelfsprekend zal er nauwelijks worden gereageerd op de bemoeienissen en druk uitoefende lieverd van een groot deel van de media. Hij zou zo maar niet voldoen aan het door MSM opgerichte standbeeld. Als deze man de baas mag spelen in Nederland, dan wordt er nog meer over de hoofden van de burgers geregeerd, Hij heeft trouwens een zeer denigrerende opmerking gemaakte vlak voor de Europese verkiezingen: dat kunnen wij toch niet van de gemiddelde Nederlander verwachten, daar is hun intelligentie niet genoeg toereikend voor. Dit n.a.v. een discussie voorafgaand aan de Europese verkiezingen. Dat zo’n beledigende opmerking direct werd weggepoetst door de media heeft D’66 geholpen de grootste te worden.

 5. joga

  Laten we er nu met z’n allen voor zorgen met onze geringe intelligentie, dat Pechtold en zijn d’66 weer verdwijnt in de marge(of erger) waar deze minkukel hoort.
  ( de afvalbak van links)

 6. halo1

  Je kan natuurlijk niet allemaal eigen-baasje gaan spelen.. Pechtold is voor zijn club de beste.. dus heeft het ook voor het zeggen.. hoezeer ik zijn politieke gedachtegoed ook verfoei…

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.