D66-fractievoorzitter stapt op om bemoeizucht Pechtold

800px-2010-12-19_piment_pechtold
Foto: Ziko / Wikimedia Commons

De lange arm van Alexander Pechtold wordt goed zichtbaar in Den Bosch.

Nog geen maand geleden waren er verkiezingen in Den Bosch (vanwege de gemeentelijke herindelingen). D66 haalde vijf zetels in de stad en werd daarmee de grootste partij. Prima cijfers, zou je denken.

Maar het was niet goed genoeg voor D66-leider Alexander ‘kereltje’ Pechtold. Hij wilde per se dat zijn partij ook wethouders ging leveren in de stad. Dat deed hij door nogal veel druk uit te oefenen op de fractievoorzitter van de partij in Den Bosch.

De fractievoorzitter van D66 Den Bosch was de bemoeizucht van Pechtold zo zat dat hij is opgestapt. In een brief legt Jan Smit uit dat de fractie onder zijn leiding graag een college wilde met vooral linkse partijen. Dat was zijn strategie om zoveel mogelijk D66-punten in het beleid van de gemeente te krijgen.

Zonder die linkse partijen zou het geen zin hebben om in een college te zitten, aldus Smit. Dan zou er namelijk niks kunnen worden waargemaakt van de D66-agenda. Dan zou de partij beter in de oppositie kunnen zitten om effectief oppositie te voeren. Smit schrijft in de brief:

De afgelopen dagen is er vanuit het landelijke D66-bestuur en politiek enorme druk geweest om terug te komen op de gekozen aanpak. Kost wat het kost moest er een wethouderspost worden binnengehaald. Het gevaar dat hierdoor een geloofwaardigheidsprobleem ontstaat voor D66 ‘s-Hertogenbosch was van minder belang. Deelname aan het college zou de partij een evident voordeel opleveren bij de komende Statenverkiezingen in maart, was de gedachte.

En:

Door de landelijke druk kiest een meerderheid in de fractie alsnog voor een aanpassing van de gevoerde strategie. Daardoor is het voor mij onmogelijk geworden verder te functioneren als fractievoorzitter en leider van D66 ‘s-Hertogenbosch. Mike van der Geld neemt deze rol over. Ik vind dit bijzonder jammer, maar ik heb geen keus.

Het maakt Pechtold niet uit wie en hoeveel van zijn partijgenoten hij moet slachtofferen, als zijn partij maar op het pluche zit in zoveel gemeenten als mogelijk. Lees verder op pagina twee.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!