Zucht. 2200 klachten bij vuurwerkmeldpunt GroenLinks

Hetzelfde liedje als vorig jaar.

Diepe zucht. Daar gaan we weer. Net als vorig jaar krijgen we voor het einde van het jaar ruim een week lang elke dag van de media te horen dat het vuurwerkmeldpunt van GroenLinks weer duizenden klachten ontvangt.

Bij iedere ‘mijlpaal’, dus per iedere duizend klachten, schrijven de media over het vuurwerkmeldpunt. Want net zoals journalisten een hekel hebben aan tradities als Zwarte Piet, zo hebben ze ook een hekel aan de vrijheid om tijdens Oud en Nieuw vuurwerk af te steken.

Helaas doet zelfs De Telegraaf eraan mee met dit bericht:

Woensdagochtend openden 25 lokale GroenLinks-fracties de website. Het is het derde jaar op rij dat burgers hun klachten kwijt kunnen bij dit meldpunt, een initiatief van twintig gemeentelijke en provinciale GroenLinks-fracties. Vorig jaar kwamen er bijna 90.000 klachten binnen.

Mensen die nu roepen dat vuurwerk maar eens moet worden verboden omdat we leven in de 21e eeuw – het domste argument ooit – snappen niet dat het kopen en afsteken van vuurwerk al verboden is. Het kopen van vuurwerk mag alleen op de drie laatste dagen van het jaar, en het afsteken van vuurwerk is alleen legaal op Oudjaarsdag, en dan alleen maar vanaf 18:00 uur ’s avonds tot 02:00 uur ’s nachts.

Als er nu al wordt geklaagd over vuurwerk, dan is dat een signaal naar politie, justitie en overheid dat er wat moet worden gedaan aan de handhaving van het vuurwerkverbod. En dat vuurwerkterroristen die dieren bekogelen met zwaar vuurwerk moeten worden aangepakt. Het betekent niet dat vuurwerk voor iedere consument voor eeuwig en altijd moet worden verboden.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

9 reacties

 1. Yato

  Het Polenmeldpunt gaf volgens mij meer klachten of niet? Daar wordt natuurlijk niks aan gedaan.

 2. tonzwart

  Je schrijft nogal stellig, Frank. Alsof tegenspraak niet toegestaan is.
  Nou, dan heb ik nieuws voor je; ik deel je mening niet. Van mij mag alle vuurwerk, afgestoken door particulieren strikt verboden worden. Kopen, verkopen en in bezit hebben streng straffen.

  1. Freek

   Frank zegt wat hij vindt, jij zegt wat je vindt. En nu ik.

   Ik deel jou mening niet, dat het vuurwerk afsteken aanbanden is gelegd vind ik prima. Om het helemaal te verbannen is niet haalbaar en zou onevenredig veel mankracht vereisen. Je “particulieren” nuancering is al zo lek als het maar zijn kan. Verbied dan ook aan “zakelijk”, even doordenken over Kvk registraties / ZZP’ers etc.

   Ik denk dat we de overheidsmiddelen in dit land wel wat beter kunnen inzetten, je voorstel valt in het rijtje van alcohol verbieden aan 16 jarigen alsof dat ook werkelijk realistisch zal zijn.

 3. Ruud562

  Ben heel benieuwd hoe al die slachtoffers van vuurwerk die materiele of (onherstelbare) lichamelijke schade hebben opgelopen er over denken? En vergeten we niet de maatschappelijke (vervolg)schade zoals inzet hulpdiensten (brandweer, politie, ambulance) etc, die door ons, belastingbetaler c,q, zorgverzekerde ook moet worden opgebracht?

  1. Jacobus

   Hear, hear!

 4. joga

  Ruud, dat interesseert toch geen hond,………..oh wacht

 5. Wim V.

  Zucht Zucht hr Verhoef, wat is er nou eigenlijk a/d hand ?
  Het geknal is al weer begonnen, zij het minder als vorige jaren lijkt het. Maar mag je dat dan niet melden bij de Politie en dit overlast punt ?Het afsteken mag immers pas in de laatste uren van dit jaar !
  Als Groenlinks het niet gedaan had dan had ik als PVV stemmer iets opgezet hoor. Kappen met die troep.!

 6. DerAdema

  Met vuurwerk is niets mis. Alleen vergeet men dat het illegale Belgische en Poolse knalvuurwerk de meeste overlast veroorzaakt. Dat moet men handhaven.

  Tegenover legaal vuurwerk en Duits siervuurwerk ben ik veel positiever.

 7. dthoenes@gmail.com

  Nederland, vuurwerkland
  Nederland is een raar land. En dat komt door zijn inwoners, de Nederlanders. Dat zijn rare mensen, althans voor een belangrijk deel. Naar mijn waarneming zijn zij het meest egocentrische volk van Europa. Of het minst sociale, wat op hetzelfde neerkomt. Ze vinden namelijk hun vermeende eigenbelang als regel belangrijker dan het gemeenschapsbelang. Met name als het om veiligheid gaat. Maatregelen die de algemene veiligheid van de bevolking ten goede komen, maar de persoonlijke vrijheden inperken (wat meestal zo is) worden door de Nederlanders zo lang mogelijk tegengehouden. Wij slaan daarin een slecht figuur in Europa.
  Toen het in de jaren ’50 noodzakelijk leek om maximumsnelheden van auto’s in te voeren, zowel in de stad als op de buitenwegen, hebben Nederlanders zich zo lang mogelijk verzet. De toenmalige ANWB ging daarin voor. Ook al bleek uit ervaringen in andere landen (met name Amerika) dat maximumsnelheden de veiligheid zeer ten goede komen. In 1957 zijn toch de eerste maximumsnelheden ingevoerd (waaronder 50 km/h in de bebouwde kom. Daarvóór mocht je ook in de stad zo hard rijden als je wilde). Toch liep het aantal verkeersdoden op tot meer dan 3000 per jaar begin jaren zeventig. Pas daarna kwam er meer controle en zijn weggebruikers zich meer op veiligheid gaan instellen.
  In de jaren ’50 kwam er een nieuw vervoersmiddel op de weg: de bromfiets. Dat is een lichte motorfiets waarvoor je geen rijbewijs hoefde te hebben. Pas na tientallen jaren en enige duizenden dodelijk slachtoffers is men er iets aan gaan doen om de veiligheid van het rijden met deze (on)dingen te verbeteren.
  In de loop van de twintigste eeuw bleek dat tabaksrook levensgevaarlijk was, waar meer dan tienduizend mensen per jaar aan stierven. En dat kwam niet alleen door het inademen van giftige dampen door de rokers zelf, maar ook door het inademen van diezelfde dampen door mensen die in rokerige ruimtes moesten werken. Het heeft tientallen jaren geduurd voor er beperkingen werden ingevoerd voor het roken in openbare ruimten. Hoewel er soms extreme maatregelen werden genomen tegen verontreiniging van de lucht met werkelijk of vermeend giftige stoffen door bedrijven, werd er voor tabaksrook lange tijd een uitzondering gemaakt. Je kan industrieën natuurlijk strenge maatregelen opleggen, maar je mag particulieren deze vrijheid toch niet afnemen? Mensen die bezwaar maakten tegen het roken van kamergenoten op het werk werden in de jaren ’90 nog ontslagen. Maar uiteindelijk won ook hier de ratio. Nederland was wel het laatste land in Europa waar roken in werkruimtes en in restaurants niet langer werd toegestaan (tientallen jaren later dan bijv. in Zweden).
  Tegen elk jaareinde komt de voorwerkproblematiek weer ter sprake. Je zou zeggen dat dit een eenvoudig probleem is. Vuurwerk bestaat voornamelijk uit explosieven en we weten allemaal dat het niet is toegestaan om als burger explosieven in huis te hebben. En het is al helemaal niet toegestaan om explosieven op straat af te steken. Maar voor vuurwerk wordt een bizarre uitzondering gemaakt. Daarmee mag je de mensen mee hinderen en op straat in gevaar brengen. Het probleem betreft niet in de eerste plaats het “siervuurwerk”, maar vooral het “knalvuurwerk”. Daarmee kan je immers lekker terroristje spelen. Bijvoorbeeld door oude mensen in bushuisjes en kinderen of honden angst aan te jagen. Dat het gevaar van vuurwerk reëel is blijkt jaarlijks uit het aantal gewonden rond de jaarwisseling: mensen die een oog of een hand verloren, of met ander ernstige verwondingen of verminkingen in het ziekenhuis terechtkomen. En af en toe vliegt er weer eens een vuurwerkopslagplaats in de lucht. Waarom laten we dit gebeuren? Zogenaamd omdat een vuurwerkverbod de vrijheid van de burger zou aantasten of omdat het een vaderlandse traditie zou zijn. Dat eerste is natuurlijk typisch Nederlands: eerst komt ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken (lees: verbranden). Dat van die traditie is natuurlijk onzin, zo’n traditie bestaat helemaal niet. Vijftig jaar geleden werd er door particulieren in Nederland geen vuurwerk afgestoken. In veel andere landen is dit terecht verboden. Maar in Nederland gaan er voortdurend luide stemmen op (helaas ook op DDS) die ervoor pleiten om met dit gewelddadige gebruik door te gaan. En alweer zijn wij het volk die dergelijke barbaarse gebruiken zo lang mogelijk willen laten voortduren. We weten natuurlijk dat uiteindelijk de ratio zal winnen en dat privé afsteken van vuurwerk volledig verboden zal worden, maar dat zullen de Nederlanders zo lang mogelijk traineren. Maar misschien moeten we hopen op nog zo’n vuurwerkramp, zoals indertijd in Enschede, dat zou misschien kunnen helpen.
  Gelukkig hebben de beperkingen in de tijden waarop vuurwerk mag worden afgestoken inderdaad geholpen. Maar een goede Nederlander houdt zich natuurlijk niet aan politieverordeningen. Dus de hinder en het gevaar blijven bestaan.
  Dick Thoenes,
  Den Haag 28 december 2014.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.