ANWB: stop nou eens met uitmelken autobezitter

Geen categoriefeb 09 2015, 20:00
De autobelastingen zijn veel en veel te hoog.
In Nederland wordt het bezit en het gebruik van auto's ongelofelijk zwaar belast. Op dit moment vangen de twaalf provincies bij elkaar 1,5 miljard euro aan belastingen door de opcenten op de moterrijtuigenbelasting. En die provincies doen daar helemaal niks voor. Ze houden gewoon hun hand op.
Het enige wat de politici in de provincies doen is regelmatig de belastingen verhogen zodat er nog meer geld binnenkomt. Vorig jaar werd autobezitter op die manier voor nog eens 105 miljoen euro extra uitgeknepen. De ANWB is het spuugzat:
"Provincies innen in totaal 1,5 miljard euro aan autobelasting en dat is ongeveer 20 procent van hun totale inkomsten. Dat gaat via de opcenten op de motorrijtuigenbelasting (MRB). Het afgelopen jaar werd er weer verhoogd, waardoor er nog eens 105 miljoen meer in kas kwam. De auto- en motorbezitter zijn echt de spreekwoordelijke melkkoe", zegt Markus van Tol van de ANWB.
De ANWB wil dat de opcenten helemaal worden afgeschaft, en dat lijkt me verstandig. We betalen al genoeg belastingen. Overigens heeft de ANWB ook een punt als ze zeggen dat het geld dat nu wordt binnengeharkt door de provincies volkomen verkeerd wordt gebruikt (namelijk: niet voor het verkeer, waar het wel voor is bedoeld) en dat, als het geld dan toch blijft binnenstromen, dan maar moet worden geïnvesteerd in verkeersveiligheid. Maar nogmaals, beter worden de opcenten helemaal afgeschaft.
Maar dan blijven we alsnog zitten met de eindeloze accijnsverhogingen van de afgelopen jaren. Die maken de pomphouders in de grensstreken kapot. De economie floreert niet omdat het te duur wordt gemaakt om een auto te kopen, te bezitten en te gebruiken, om er bijvoorbeeld mee naar het werk te gaan.
Zo jaag je de economie dus niet aan. Hoge belastingen zijn funest voor vrije en ondernemende geesten. Hoge belastingen zijn funest voor de economie. Dat zou de VVD toch moeten weten. Helaas doet die partij net zo hard mee met het verhogen van de belastingen als die ene milieu-activist van een linkse partij.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten