Willem-Alexander moet betalen voor Feyenoordschade? Uh, nee

Het is meer dan begrijpelijk dat ze in Rome ontzettend boos zijn over de barbaarse Feyenoordhorde die door de stad trok. Maar niet dat ze nu de portemonnee van onze Koning willen aanspreken.

In Italië raken ze maar niet uitgepraat over de ravage die de Rotterdamse hooligans eerder deze week aanrichtten toen Feyenoord stond ingepland voor een voetbalwedstrijd tegen AS Roma. Er werd voor miljoenen aan spullen stukgeslagen; volgens de Italiaanse krant Il Tempo bedraagt de totale kostenpost meer dan €8 miljoen euro. Laat mij duidelijk zijn wie wat mij betreft die schade gaan vergoeden: die hooligans zelf, uiteraard. Wat mij betreft blijven ze tot hun tachtigste schadeplichtig richting het magnifieke Rome wat zij hebben getracht te verkrachten.

Bovengenoemde Italiaanse krant lijkt het gek genoeg niet eens te zijn met die redenatie. Die willen de schade niet verhalen op de daadwerkelijke daders, maar op onze koning. In een oproep die ze ook in Nederlands (!) publiceren, schrijft de krant:

Hoogheid Koning Willem-Alexander Claus George Ferdinand van Oranje-Nassau. Wat uw landgenoten in Rome hebben uitgespookt is een onuitwisbare schande voor uw land. De enige troost voor de Romeinen zou zijn dat Nederland alle schade betaalt, om te beginnen die aan de fontein van Bernini. Hieronder vindt u een schatting van de uitgaven die nodig zijn om alles wat de supporters van Feyenoord hebben verwoest weer in orde te brengen. We zijn er zeker van dat u zich hierin zult mengen en hopen dat u de horde barbaren niet op een of andere manier zult vrijspreken door te doen alsof uw neus bloedt.

En dát lijkt me nu weer niet zo’n goed idee. Ik ben absoluut geen fan van de Oranjes, maar ik zou het onredelijk vinden als het Koningshuis hun privé-vermorgen zou moeten inzetten iedere keer als Nederlanders stampij veroorzaken in het buitenland. Allereerst vanwege het principe: de Oranjes hebben dit uiteraard niet gedaan, en het is ook niet waarschijnlijk dat ze de actie van de Feyenoordfans echt grappig vinden. Kortom: ze hebben geen opdracht gegeven voor deze daad en zijn op geen enkele manier moreel verantwoordelijk.

Daarnaast zou een betaling vanuit Wassenaar Pandora’s doos pas écht openen voor het familiekapitaal. Want als de Romeine geld krijgen, waarom de moeders van Srebrenica dan niet? Of de nabestaanden van Natalee Holloway? Als de Oranjes ineens de morele schuld op zich laten voor de barbaarse vernielingen in Rome, dan is de kans groot dat het van kwaad tot erger gaat.

Nogmaals, ik snap dat ze in Rome woedend zijn. Terecht ook. Maar richt die woede op degenen die als plunderende Germanen door de straten trokken, en niet op hoogwaardigheidsbekleders die er geen donder mee te maken hebben.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

13 reacties

 1. Wachteres

  Misschien kan Willem de 50.000 euro naar Italië overmaken, die wij hebben moeten betalen voor een hek rondom zijn landhuis in Griekenland? 😉

  Zou een gebaar van goede wil zijn, toch?

 2. JOzephius

  Ik zie niet in waarom onze prins Pils – http://www.anp-archief.nl/page/2205936/nl – niet eens de portemonnaie zou trekken. Hij zwemt in het geld dus doe eens gek zou ik zeggen. Ik zie de humor hier wel van in maar ja ik heb dan ook helemaal niets met prinsje pils en zijn pampapaard.

 3. Dennis_WSPK

  Enerzijds is het wel terecht dat men NL hierop aanspreekt. Het gedrag van de supporters is simpelweg te wijten aan jarenlang slappe-zakken beleid in ons land qua handhaving en opvoeding.

  Anderzijds heeft Italië al decennia lang enorme bedragen van o.a. Nederland ontvangen vanuit de EU, zowel legaal als illegaal via eindeloos gefraudeer met landbouwsubsidies etc.

  De schade is dus allang betaald.

  Wat niet wegneemt dat in ieder geval de daders het in hoge mate mogen voelen in hun portemonnee. Het kán gewoon niet zo zijn dat je een stad sloopt en daar vervolgens geen gevolgen van gaat ondervinden.

 4. lic

  Los van hoeveel er dan gesloopt zou zijn, lijkt het mij dat de daders de schade moeten vergoeden.

  Niet Nederland, hoewel we het als mooi gebaar wel kunnen voorschieten.

 5. tonzwart

  De exorbitante rijkdom van de koning is volledig direct of indirect afkomstig van “het volk”. Het zou wel een mooi gebaar zijn als de koning eens een flinke donatie gaf aan een geval als dit. Al is het alleen maar om de naam van Nederland in Italië weer wat op te vijzelen. Neemt niet weg dat de werkelijke daders gepakt moeten worden en tot betaling gedwongen.

 6. Ni28

  Rome wilt het gewoon hoog spelen, dit krijgt meer aandacht als zij de koning verantwoordelijk stellen. Het hoofd van het land is natuurlijk in principe de hoogste verantwoordelijke voor zijn burgers. Zij beseffen alleen niet dat als hij zou mogen betalen dat het uit de burger zijn portemonnee is. Dus laat die hooligans betalen hun leven lang, dat zie ik liever. Maar als zij in Nederland bestraft worden krijgen zij vast een taakstraf. En wij met vakantie in Italië deuken in onze auto’s. Barbaren zijn toch overal.

 7. W.H.J. Reiss

  Rome heeft deels gelijk. Je neemt verantwoordelijkheid of je neemt het niet ! Rotterdammers zijn Nederlandse onderdanen en dan moet er op de een of andere manier wel een regeling getroffen worden door onze Regering !
  Wat ik ook vind.
  Die enorme politiemacht bij voetbalwedstrijden is in feite verkapte subsidie. Grote clubs en duur betaalde spelers hebben hier profijt van ! Dat is dus daadwerkelijk een Populisme !

 8. NemTudom

  Ben van mening dat deze relschoppende, vernielende hooligans. Daar in de cel moeten blijven, tot het losgeld betaald is. Vind verder dat Feyenoord ook diep in de geldbuidel moet tasten om mee te dragen aan het losgeld. Geen vrijlating voordat de prijs afgerekend is. En hoe meer van deze gasten vast zitten hoe eerder het geldbedrag bij elkaar verkregen wordt. Dat feyenoord daar aan mee moet betalen, is een logies vervolg van het hebben van de voordeel die hieruit vort vloeit. Zij helpen ook de club vooruit met hun contributie, waarvan de spelers rijkelijk betaald worden en nieuwe aangekocht. Oorlog kost geld ook op het veld van het voetballen. Zij willen en worden zo geleefd. Betalen.. Blijf anders thuis en bescherm met de agressiviteit de joden in Nederland in plaats te roepen gas……… dan ben je kerel of meid.

 9. Willie.F

  Hij is wel verantwoordelijk voor de door hun zelf zo bejubelde genoemde onderdanen. Dus betalen, dat doen we voor hem ook.

 10. nogmaals

  NIemand hier gelooft toch dat Alex ook maar 1 cent uit het immense oranje-vermogen gaat weggeven. Zelfs niet voor een goed doel met zielige kindjes, waar dankzij een tv-uitzending de meeste Nederlanders hun spaarpotje wel aan willen offeren.
  En trouwens, als Alex al zou willen, en het stiekum buiten Bea om wil betalen, dan komt er toch een keihard veto van de dochter van Jorge Zorreguieta. Zij geeft al genoeg geld aan Italie, elke keer als zij op staatskosten naar Milaan vliegt om haar garderobe op peil te houden.

 11. Harrybr

  Kunnen we dat verrekenen met de schade van die rammeltreinen ?
  Niet alleen het verlies tussen aankoop- en verkoop, doch ook het niet naar behoren kunnen gebruiken van het spoorsysteem a € 7,3 miljard a.. 2 % PER JAAR ?

  ( of is dit enkel te wijten aan stupiditeiten bij het ministerie ? Besparen van enkele tientallen miljoenen Euro’s, doch E 150 miljoen per jaar aan renteverlies verdampt doordat die lijn nog steeds niet naar behoren gebruikt kan worden ?)

 12. Avander

  Dat is allemaal flauwe kul. Amsterdammers betalen ook niet voor wat hun lieverdjes uitspoken bij uitwedstrijden in Nederland. De discussie over het al dan niet hebben van een koningshuis moet op andere gronden plaatsvinden en dan zonder rare onderbuik gevoelens.
  Voetbal vandalisme komt al 50 jaar voor, Engelsen rampetampen hier hele winkelstraten, voor zover de Nederlandse fanatiekelingen hen niet voor waren, en zo gaat het al decennia lang als een golf door Europa.
  Clubs, gemeenten en Justitie moeten eindelijk eens stoppen met gedogen en in plaats van de lummelburger uitkleden met idiote boetes en vervolgingen nu eens deze non-valeurs aanpakken met echte straffen. Je leert het wel af een winkelruit in te gooien als je vervolgens 5 jaar vastzit aan een herstelbetaling van 20.000 Euro.

 13. Stevie

  Ze zijn de grootste uitkeringstrekkers van NEEderland dus ik zeg Dokken maar W.A. doe je een keer wat nuttigs !!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.