Willem-Alexander moet betalen voor Feyenoordschade? Uh, nee

Geen categoriefeb 22 2015, 8:00
Het is meer dan begrijpelijk dat ze in Rome ontzettend boos zijn over de barbaarse Feyenoordhorde die door de stad trok. Maar niet dat ze nu de portemonnee van onze Koning willen aanspreken.
In Italië raken ze maar niet uitgepraat over de ravage die de Rotterdamse hooligans eerder deze week aanrichtten toen Feyenoord stond ingepland voor een voetbalwedstrijd tegen AS Roma. Er werd voor miljoenen aan spullen stukgeslagen; volgens de Italiaanse krant Il Tempo bedraagt de totale kostenpost meer dan €8 miljoen euro. Laat mij duidelijk zijn wie wat mij betreft die schade gaan vergoeden: die hooligans zelf, uiteraard. Wat mij betreft blijven ze tot hun tachtigste schadeplichtig richting het magnifieke Rome wat zij hebben getracht te verkrachten.
Bovengenoemde Italiaanse krant lijkt het gek genoeg niet eens te zijn met die redenatie. Die willen de schade niet verhalen op de daadwerkelijke daders, maar op onze koning. In een oproep die ze ook in Nederlands (!) publiceren, schrijft de krant:
Hoogheid Koning Willem-Alexander Claus George Ferdinand van Oranje-Nassau. Wat uw landgenoten in Rome hebben uitgespookt is een onuitwisbare schande voor uw land. De enige troost voor de Romeinen zou zijn dat Nederland alle schade betaalt, om te beginnen die aan de fontein van Bernini. Hieronder vindt u een schatting van de uitgaven die nodig zijn om alles wat de supporters van Feyenoord hebben verwoest weer in orde te brengen. We zijn er zeker van dat u zich hierin zult mengen en hopen dat u de horde barbaren niet op een of andere manier zult vrijspreken door te doen alsof uw neus bloedt.
En dát lijkt me nu weer niet zo'n goed idee. Ik ben absoluut geen fan van de Oranjes, maar ik zou het onredelijk vinden als het Koningshuis hun privé-vermorgen zou moeten inzetten iedere keer als Nederlanders stampij veroorzaken in het buitenland. Allereerst vanwege het principe: de Oranjes hebben dit uiteraard niet gedaan, en het is ook niet waarschijnlijk dat ze de actie van de Feyenoordfans echt grappig vinden. Kortom: ze hebben geen opdracht gegeven voor deze daad en zijn op geen enkele manier moreel verantwoordelijk.
Daarnaast zou een betaling vanuit Wassenaar Pandora's doos pas écht openen voor het familiekapitaal. Want als de Romeine geld krijgen, waarom de moeders van Srebrenica dan niet? Of de nabestaanden van Natalee Holloway? Als de Oranjes ineens de morele schuld op zich laten voor de barbaarse vernielingen in Rome, dan is de kans groot dat het van kwaad tot erger gaat.
Nogmaals, ik snap dat ze in Rome woedend zijn. Terecht ook. Maar richt die woede op degenen die als plunderende Germanen door de straten trokken, en niet op hoogwaardigheidsbekleders die er geen donder mee te maken hebben.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten