VVD eist hardere aanpak van drankrijders die stiekem weer autorijden

Niks is erger dan een drankrijder die je kinderen overhoop rijdt.

In het kader van beter voorkomen dan genezen: de VVD eist dat automobilisten die met drank op achter het stuur kruipen veel harder worden gestraft. Er moet voortaan sneller een celstraf in plaats van een taakstraf worden uitgedeeld. Oh, en het rijbewijs mag pas terug als een verplichte afkickcursus succesvol is afgerond. Met name recidivisten – mensen die dus ook na een eerste straf gewoon weer (half)dronken autorijden – moeten het ontgelden in het VVD-plan. Via De Telegraaf:

Ze raken eerder hun rijbewijs kwijt en krijgen vaker een celstraf in plaats van een taakstraf. Het actieplan kan op het enthousiasme van de verantwoordelijke ministeries rekenen.

Het stoort de liberalen dat automobilisten die met drank op achter het stuur kruipen, zo vaak lage straffen krijgen. “De verhouding tussen recht en rechtvaardigheid en tussen dader en slachtoffer is volledig uit balans”, vindt VVD-Kamerlid Visser.

Belangrijkste punt in haar plan is dat zij een streep wil door taakstraffen voor dronken automobilisten als die een ander dodelijk of zwaar lichamelijk letsel hebben toegebracht. Dat moeten celstraffen worden. De VVD wil dat dit in de wet komt te staan. “Het kan niet zo zijn dat slachtoffers en nabestaanden levenslang krijgen, terwijl daders fluitend de rechtszaal uitlopen.”

Sowieso is het een goed idee om recidivisten niet te laten wegkomen met een taakstraf. Een celstraf is een veel beter idee, omdat het dan misschien wél tot de drankrijders doordringt waar ze mee bezig zijn en hoe fout hun gedrag is. Kijk, een glaasje drank op z’n tijd is lekker, maar dan moet je daarna niet gaan autorijden. Dat moeten we er echt inhameren bij iedere Nederlander. VVD’er Visser denkt dat het kan door harder te straffen:

Ze wil ook dat recidiverende drankrijders eerder hun rijbewijs verliezen. Nu raken ze hun rijbewijs voor twee jaar kwijt als ze binnen vijf jaar worden veroordeeld voor het rijden met meer dan 1,3 promille alcohol in het bloed. Dat promillage moet naar 0,8 en de periode waarin de automobilist in de gaten wordt gehouden wordt opgerekt van vijf naar tien jaar. Gaan ze dan nog een keer over de schreef, dan raken ze hun rijbewijs voor tien jaar kwijt.

Ik denk dat het verstandig is om drankrijders harder aan te pakken, omdat niemand zijn of haar kinderen of familieleden wil verliezen door iemand die met drank op over de straten van Nederland raast. Als deze maatregelen ook maar één aanrijding voorkomen, dan zijn ze het 100 procent waard. Snel invoeren dus, deze strengere straffen voor drankrijders.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. halo1

  Het is allemaal even slap en naief..waarom b.v. geen levenslange maandelijkse boete? (400 euro b.v.)..of toch maar een maandje concentratiekamp…je mag er alleen maar staan..zelf de rekening van je water en brood betalen s.v.p.

  1. RRKallan

   Om vervolgens deze mensen levenslang de schuldsanering in te schoppen. Een maandje tussen 4 muren, denk dat de meeste daarna werkloos zijn en vervolgens niet meer aan een baan komen. En dus dan de rest van hun leven een WW-tje moeten trekken.
   De groep waar het hier omgaat zijn al gevangenen van CBR. Bloedprikken om aan te tonen dat je geen alcoholist bent volgens CBR. Denk dat 80% van de Nederlanders hun rijbewijs kunnen inleveren als zei zo een test moeten doen. Een gepakte bestuurder met een flinke slok op word nu al dubbel gestraft. Eerst door justitie en vervolgens ook nog eens door CBR en de straffen staan los van elkaar

 2. Dennis_WSPK

  Natuurlijk moeten die straffen omhoog. Waarom niet gewoon permanente ontzegging van de rijbevoegdheid en een forse gevangenisstraf (van ten minste netto 2 jaar).

  Alle straffen voor verkeersgevaarlijk gedrag moeten veel hoger worden. Neem het niet stoppen voor het zebrapad. Als vader van 3 kinderen heb ik al oneindig vaak meegemaakt dat automobilisten (vooral vrouwen !) gewoon doorknallen terwijl je soms als met één voet op het zebrapad staat. Ook als ik met mijn fiets om boodschappen ga, krijg ik op de rotonde hier vlakbij heel vaak géén voorrang (ook hier meestal haastige vrouwtjes met kinderen op de achterbank).

  Nu wil ik nog wel eens een steentje gooien (dat ik altijd bij me heb) tegen zo’n aso-auto, maar beter is het een zware straf te stellen op dit soort levensgevaarlijk verkeersgedrag. En dan niet een boete van 50 euro, maar strafpunten en daarna langdurig verlies van het rijbewijs. Ik vraag me oprecht af wat dáár op tegen kan zijn. Werk met camera’s op diverse punten (rotonde’s etc), dan is het een koud kunstje om de zondaars er uit te plukken en te pakken te nemen.

  1. Adriaan Jansens

   Het alcoholslot wat onlangs door de rechter werd verboden was wel een prima middel voor deze hardleerse alcohol patiënten om te voorkomen dat ze wéér half lam achter het stuur kruipen. Een nog beter middel lijkt mij om de auto waarmee het delict gepleegd wordt in beslag te nemen en te veilen op het domein…

 3. lauwebal

  Een bliksemafleider.. de VVD gaat leuteren over drank, terwijl er een veel ernstiger probleem gaande is: Europa en Nederland worden overspoeld door Afrikanen. En dankzij de VVD belanden ze NIET in de gevangenis, maar op in de BB&B of op straat.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.