Kampen Boko Haram vernietigd in Nigeria

Het Nigeriaanse leger heeft naar eigen zeggen vier trainingskampen van de terreurorganisatie vernietigd.

Dat bericht Nu.nl:

Daarbij werden tientallen extremisten gedood, aldus een verklaring zaterdag. Bij de actie bevrijdde het leger twintig vrouwen en kinderen. De kampen werden onder andere vanuit de lucht en met artillerie beschoten. Een militair verloor het leven.

Boko Haram is al lange tijd bezig met een islamistische revolutie in Nigeria (en andere Afrikaanse landen in de regio). De groep staat er voornamelijk om bekend dat het regelmatig grote groepen kinderen (met name meisjes) ontvoert en hen vervolgens opdraagt met Boko Haram leden te trouwen… of om aanslagen te plegen (vaak in hun eigen dorp).

Hoewel Boko Haram in feite een radicaal-islamitisch leger is pleegt het ook regelmatig aanslagen in delen van Nigeria die het nog niet in handen heeft.  Het doel daarvan is om chaos en wanorde te zaaien en de lokale bevolking angst aan te jagen, wat het gemakkelijker moet maken voor de terreurorganisatie om diens zelfverklaarde kalifaat (of eigenlijk: een provincie van het kalifaat van ISIS)  uit te breiden.

Eerder dit jaar kondigde Boko Haram aan dat het voortaan het gezag zou accepteren van de leider van ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi. Sindsdien hebben we daar bijzonder vel bewijs van gezien; de manier waarop Boko Haram aanslagen pleegt, maar ook de wijze waarop het zijn extremistische gedachtegoed probeert te verspreiden, is allemaal duidelijk één op één overgenomen van ISIS.

Door doelwitten van Boko Haram aan te vallen verzwakt Nigeria dus niet alleen die organisatie, maar ISIS eigenlijk ook. Daarmee doodt het dus twee vliegen in één klap.

Ondertussen blijft de vraag of en zo ja wanneer het Westen de Nigeriaanse overheid gaat helpen in zijn strijd tegen Boko Haram.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.