Voorzitter Van Miltenburg heeft het weer aan de stok met de Kamer

Geen categoriejun 20 2015, 12:00
Anouschka van Miltenburg, de geplaagde voorzitter van de Tweede Kamer, heeft opnieuw een aanvaring met het parlement. Ditmaal over de vernietiging van brieven.
Kamervoorzitter Anouschka van Miltenburg is vandaag opnieuw in aanvaring gekomen met de Tweede Kamer. De SP, ChristenUnie en D66 vinden het onacceptabel dat de voorzitter een beleid hanteert waarbij iedere anonieme brief aan de politica automatisch wordt vernietigd. Het beleid werd bij toeval ontdekt toen actualiteitenprogramma Nieuwsuur op zoek ging naar de financiële afschriften van de zogeheten Teevendeal.
Kamerleden van de oppositie zijn niet blij met de procedure:
De oppositiefracties SP, D66 en de ChristenUnie zijn boos op Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Reden is dat zij volgens deze oppositiepartijen geen verantwoordelijkheid neemt voor een procedure waarbij anonieme brieven aan haar adres, ook die van klokkenluiders, automatisch worden vernietigd.
Alexander Pechtold (D66), Michiel van Nispen (SP) en Gert-Jan Segers uitten hun onvrede vrijdagavond in Nieuwsuur.
Inmiddels is de procedure veranderd, maar daar nemen de opstandige Kamerleden geen genoegen mee: ze eisen excuses en een debat met de Kamervoorzitter die sinds haar aantreden in 2012 wel vaker te maken krijgt met weerstand vanuit de Kamer tegenover haar optredens.
Het is namelijk niet de eerste keer dat Van Miltenburg clasht met de Kamer. Eerder liep zij geëmotioneerd weg uit de vergaderzaal nadat CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma haar partijdigheid verweet. De vertrouwenscrisis bereikte een kookpunt toen vijf fractievoorzitters anoniem hun beklag deden over de politica, maar is sindsdien is de sfeer tussen de voorzitter den de Kamer ietwat verbeterd. Tot in hoeverre de gebeurtenissen van deze week Van Miltenburg terugstorten in de misère is onduidelijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten