Een New Yorkse fotograaf maakt foto's van gedwongen arbeidskrachten in Pakistan. Wat er dan gebeurt is ronduit wonderbaarlijk

Geen categorieaug 20 2015, 18:00
Hoe mensen in één land, vreemden in een ander land kunnen helpen.
Brandon Stanton is een straatfotograaf die eerst en vooral actief is in New York. Hij heeft een eigen website, Humans in New York geheten, waar hij door middel van foto's het verhaal van zijn stad probeert te vertellen. Het resultaat is een schitterende collectie foto's die New York in al haar glorie laten zien: van de rijken tot de armen, en alles er tussen in.
Deze zomer besloot Brandom om eens iets anders te doen. In plaats van alleen maar foto's te maken in New York wilde hij graag naar Pakistan om dat land te fotograferen. Zo gezegd, zo gedaan. Hij stapte op het vliegtuig, ging door de douane en liep Pakistan binnen.
Begeleid door Pakistanis die verstand van zaken hebben werd hem namelijk het 'minder populaire' deel van Pakistan getoond: het deel waar niemand over praat. Hij legt uit:
"Throughout rural Pakistan, illiterate and desperate laborers are tricked into accepting small loans in exchange for agreeing to work at brick kilns for a small period of time."
Als ze die lening echter aangaan is hun lot zo goed als bezegeld: er is geen ontsnappen meer mogelijk en ze zijn weinig meer dan moderne slaven. De fotograaf gaat verder:
"But due to predatory terms, their debt balloons, growing larger as time goes on, with no possibility of repayment, until these laborers are condemned to work for the rest of their lives for no compensation."
Met andere woorden, ze krijgen een kleine lening aangeboden waarmee ze hun leven zogenaamd iets gemakkelijker kunnen maken. In ruil voor de lening moeten ze aan het werk gaan. Het enige probleem? Op het moment dat ze de lening aannemen wordt er een torenhoge rente geëist waardoor de schuld alleen maar toeneemt. Het resultaat is dat ze uiteindelijk de rest van hun leven gratis moeten werken.
[caption id="attachment_117733" align="aligncenter" width="608"]"Humans of New York" op Facebook "Humans of New York" op Facebook[/caption]
De man op de foto hierboven had geld nodig toen zijn zus ziek werd. Ze verkochten haar dieren en bezit, maar de kosten bleven maar stijgen. Daardoor nam hij een lening. Het was het begin van het einde voor hem:
"But when I thought it was time to leave, the kiln owners did the accounts. They told me: ‘You lived in our house. You ate our food. You owe 11,000 now. If you have 11,000 rupees, you can go. Otherwise get back to work.’ They worked me harder. I never saw my wages. If I wanted to stop, they beat me. A few months later, my grandfather died. I asked for a few days off to arrange his funeral. ‘You owe 30,000 rupees now,’ they told me. ‘If you have 30,000 rupees, you can leave. Otherwise get back to work.’ Now I owe 350,000 rupees. And my sister died a long time ago."
Met andere woorden: toen hij het geld terug had verdiend vertelde men hem dat hij ondertussen nog meer schulden had gemaakt omdat hij 'van hun gastvrijheid genoot.' Nu was hij hen meer schuldig dan in het begin. Vervolgens werkte hij zich helemaal kapot, maar zijn schuld nam alleen maar toe. Als hij weigerde werd hij in elkaar geslagen.
Onlangs werd hem verteld dat zijn oorspronkelijke schuld van 5.000 rupees nu gestegen is naar 350.000: een waar kapitaal voor hem en zijn familie. Hij zal deze schuld nooit kunnen afbetalen, wat betekent dat zijn kinderen de schuld letterlijk zullen erven en dus, net als hij, weinig meer dan slaven zullen zijn.
[caption id="attachment_117735" align="aligncenter" width="613"]Fatima Fatima[/caption]
Gelukkig voor deze mensen is er iemand die zich voor hen inzet. Haar naam is Syeda Ghulam Fatima. Fatima heeft een organisatie opgezet die deze arme mensen probeert te helpen en te bevrijden. Hoewel deze organisatie onlangs bijna blut was, veranderde dat toen fotograaf Brandon in actie kwam. Zijn foto's uit Pakistan en over de organisatie werden veelvuldig gedeeld op sociale media, waardoor hij uiteindelijk besloot om een online Indiegogo-campagne op te zetten. Zijn doel: 100.000 dollar op te halen om Fatima's Bonded Labour Liberation Front te redden.
De actie oversteeg ieders verwachtingen. Op dit moment heeft Brandon bijna 2,3 miljoen dollar opgehaald voor Fatima. Hierdoor zal haar organisatie meer arbeiders dan ooit bevrijden en deze mensen helpen om een nieuw - schuldenvrij - leven op te bouwen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten