Griekenland vraagt om nieuw noodhulppakket van 24 miljard euro

Geen categorieaug 02 2015, 21:00
Athene wil hulp om de banken te versterken en om schulden af te betalen aan de Europese Centrale Bank.
De Griekse krant Avgi meldt vandaag dat de Griekse regering graag 24 miljard euro wil verkrijgen. Op dit moment spreken de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds en Griekenland met elkaar over een totaalpakket van 86 miljard euro. Hoewel Griekenland dat hele bedrag uiteindelijk wil bijschrijven wil het nu eerst - en snel - 24 miljard ontvangen zodat het banken die in de problemen zitten kan versterken en zijn schuld deels kan afbetalen aan de ECB.
De eerste tranche zou volgens Avgi onder meer gebruikt worden voor het herkapitaliseren van banken (10 miljard) en terugbetalen van een overbruggingskrediet (meer dan 7 miljard). Voor de rente op Grieks staatspapier in handen van de ECB is ruim 3 miljard euro voorhanden.
Hoewel Griekse banken op 20 juli weer open gingen na enkele weken dicht te zijn geweest, hebben ze het nog altijd moeilijk. Dit komt eerst en vooral doordat bezorgde Griekse burgers veel geld van banken hebben gehaald omdat ze vreesden dat die op omvallen stonden... en omdat ze ervan overtuigd waren dat ze er anders een tijdlang niet bij konden. Dat laatste bleek natuurlijk te kloppen; er werden immers zware restricties ingevoerd.
Experts zijn er daarom van overtuigd dat 10 miljard weliswaar een aardig begin is voor de banken, maar dat het uiteindelijk benodigde bedrag hoger zal uitvallen. Zij hebben het over een totaalbedrag van 25 miljard euro.
Indien de gesprekken niet op tijd worden afgerond is het volgens de krant Avgi mogelijk dat Athene de Europese autoriteiten om een 'tijdelijke financiering' vraagt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten