Johan Cruijff heeft longkanker

Geen categorieokt 23 2015, 14:00
Neerlands beste voetballer ooit, Johan Cruijff, heeft longkanker. Dat laat FC Barcelona weten.
Het nieuws werd gisteren naar buiten gebracht door de club uit Catalonië, waar Cruijff nog altijd veel invloed en macht heeft. De club liet weten bijzonder geschrokken te zijn door het nieuws en mee te leven met de oud-voetballer (en trainer), en zijn familie.
Hoewel er enige verwarring was over Cruijff en diens ziekte - Ajax bracht het nieuws namelijk niet naar buiten, wat veel mensen wel verwacht hadden - bleek in de avond dat het toch echt klopte. De club uit Amsterdam liet toen weten in de tussentijd contact te hebben gehad met Cruijffs manager. Die bevestigde het slechte nieuws.
Ajax-directeur Edwin van der Sar legt uit:

"Wij hebben contact gehad met zijn manager Carole Thate en zij heeft aan ons bevestigd dat Johan inderdaad longkanker heeft. Het is nog maar net geconstateerd dus heel veel meer info kon zij nog niet verstrekken. Namens de club wens ik Johan en zijn familie veel sterkte en beterschap.''

Ook Feyenoord - waar Cruijff voor speelde in het seizoen 1983-1984 - reageerde geschrokken en laat weten hem - natuurlijk - te steunen:

"Feyenoord wenst hem alle kracht en sterkte toe."

Willem van Hanegem - die veel avonturen meemaakte met Cruijff en samen met hem in Oranje speelde - is bijzonder geraakt door het nieuws. Hij vertelt aan het AD dat hij woedend werd toen hij gisteren een radio-dj grappen hoorde maken over Cruijff en diens ziekte. Die zei namelijk te verwachten dat Cruijff zijn arts waarschijnlijk zou vertellen hoe hij hem moest opereren (dit omdat Cruijff bekendstaat als een man die alles altijd beter weet):

"Stelletje mafkezen! Dat zeg je toch niet? Ik dacht gelijk: 'Geen tv of radio meer vandaag.' Want er zou natuurlijk de hele dag worden gespeculeerd over de ziekte van Cruijff. Terwijl niemand er het fijne van wist.''

Toen het nieuws uiteindelijk bevestigd werd had Van Hanegem het zwaar. Hij huilde zelfs toen hij van de familie Cruijff hoorde dat de oud-nummer 14 werkelijk ernstig ziek is. Dit terwijl de twee geen vrienden zijn - ze respecteren elkaar echter wel, wat voornamelijk komt doordat ze allebei natuurlijk geweldige spelers waren. Van Hanegem:

"We waren geen vrienden. Kwamen niet bij elkaar over de vloer. Maar ik respecteerde hem enorm. Bij Oranje sliepen we vaak op dezelfde kamer. Ik heb zijn zoon Jordi op mijn arm gehad. 'Geef die maar aan mij', zei ik dan. 'Want ik ben veel sterker dan jij'."

Hij concludeert:

"We hebben geweldige jaren gehad."

En dat geldt voor het hele Nederlandse voetbal dat zonder Cruijff veel minder groot was geweest.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten