Ja of nee tegen Oekraïne: de antwoorden liggen al klaar bij het kabinet

Geen categoriefeb 18 2016, 18:00
Het kabinet is helemaal voorbereid wat betreft vragen rondom het Oekraïnereferendum van 6 april.
Na veel campagnevoeren en handtekeningen ophalen was het dan toch echt zover: er moest een referendum over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne georganiseerd worden. GeenPeil kreeg haar zin. Allemaal prima natuurlijk, en er is al maandenlang een nieuwe campagne gaande om mensen te overtuigen tegen het verdrag te stemmen. Een pro-campagne vanuit de regering blijft echter uit. Maar helemaal onvoorbereid is men in Den Haag niet.
RTL Nieuws meldt namelijk dat zij de communicatiestrategie wat betreft het referendum heeft weten te bemachtigen. Het mag ook geen verrassing zijn: het lekken van documenten is in overheidskringen tegenwoordig eerder regel dan uitzondering.
De regering beweerde eerder geen advies te zullen uitbrengen en dus ook geen campagne te voeren. Dit document laat zien dat de regering wel degelijk 'ja' adviseert, hoewel een daadwerkelijke campagne, waarschijnlijk uit financiële overwegingen, wel uitblijft. De strategie probeert vooral de focus van het referendum te veranderen. Feitelijk gaat het om het versterken van vooral economische banden met Oekraïne. Het biedt feitelijk überhaupt geen garanties dat het land dichterbij EU-lidmaatschap zou komen, maar veel potentiële nee-stemmers vrezen hier wel voor. Het referendum is dan ook vooral met dit idee gepromoot.
En daar probeert Rutte met zijn team dus een stokje voor te steken. Het gaat hier niét om de EU en ook niet om de banden met Rusland, dat niet al te blij is met het verdrag. Dat mag feitelijk dan zo zijn, maar het anti-EU-sentiment dat bij steeds meer burgers leeft, speelt wel een belangrijke rol. Maar velen lijken ook vooral een boodschap te willen overbrengen, en het kabinet is niet blij met die boodschap.
Dus hebben de media-experts in dienst van de overheid een uitgebreide lijst gemaakt met zo ongeveer alle veelvoorkomende of lastige vragen die ze konden bedenken. Een voorbeeld:

Vraag: wat doet het kabineet bij een 'nee'?

Antwoord: Bij een geldig nee zal het kabinet nadenken over de vervolgstappen en daarover ook met het parlement spreken. De inhoud van het maatschappelijk debat over het akkoord zal daarbij een belangrijke rol spelen.

Samenvattend: bij een nee zullen ze zich even op hun achterhoofd krabben, en is het daarna gewoon weer business as usual. En uiteraard is ook Putin geen belangrijke speler in dat alles:

Vraag: Speelt een Nederlands 'nee' Rusland niet in de kaart?

Antwoord: Rusland is inderdaad tegen dit akkoord en zal blij zijn met een 'nee'. Goed te beseffen dat de Russische president Poetin dit akkoord wilde tegenhouden om Oekraïne in zijn invloedssfeer en onder zijn controle te kunnen houden.

En zo staan er nog 12 bladzijden vol met dit soort voorgebakken antwoorden. Wil je deze graag wat beter bestuderen, zodat je feilloos kunt voorspellen wat onze ministers de komende anderhalve maand op tv zullen vertellen? Klik dan hier.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten