V&D definitief failliet: het einde van een tijdperk

Geen categoriefeb 16 2016, 18:00
Vanmiddag kwam het droevige - maar niet volledig onverwachte - nieuws dan eindelijk binnen: de iconische warenhuisketen V&D houdt op met bestaan. Het was al failliet, maar nu blijkt ook dat er geen marktpartijen zijn met interesse in een doorstart.
Het is over en uit: na 129 jaar is warenhuisketen V&D definitief failliet. De rechter had het faillissement al enkele weken geleden uitgesproken, maar nu maken de curatoren ook bekend dat er definitief geen akkoord kon worden bereikt met enige geïnteresseerde over een doorstart:

Maandag bleek al dat de eigenaren van vijftien van de 45 panden niet akkoord gingen met het doorstartplan van Coolcat-eigenaar Roland Kahn. Ook over het financieringsplan van Kahn was geen akkoord bereikt met de banken, zeggen ingewijden. Daarmee zag het er al zeer somber uit voor de toekomst van het warenhuisconcern.

Kahn was de enige gedaagde die nog brood zag in het oer-Hollandse, maar verliesgevende warenhuis. De curatoren hebben dan ook hun uiterste best gedaan om samen met hem tot een oplossing te komen. Aanvankelijk was men optimistisch, maar die roze bril werd gisteren hardhandig van het hoofd gemept:

In het weekeinde waren de curatoren nog optimistisch. Dat veranderde toen maandagmorgen tijdens een vergadering van de vastgoedeigenaren bij Cushman & Wakefield Management aan de Amsterdamse zuidas onvoldoende steun bleek voor het doorstartplan van Kahn.

Veel vastgoedeigenaren vonden de plannen van Kahn veel te ver gaan. Hij wilde van de verhuurders een halvering van de huur en een forse bijdrage in de herinrichting- en opknapkosten.

En dat kan je die pandjesbazen eigenlijk ook niet kwalijk nemen: een halvering van de huur is echt een hele forse investering die je van anderen vraagt. Daar gaat vrijwel niemand zomaar mee akkoord. Ik vind het zelfs nog een wonder dat Kahn en V&D in eerste instantie maar liefst 30 van de 45 pandeigenaren tóch zo gek hebben gekregen om ervoor te tekenen.
https://twitter.com/tomvanteinde/status/699629650176303104
Hoe het nu verder moet, is onduidelijk. In menig Nederlandse winkelstraat is nu een groot gat geslagen. Meer dan een eeuw waren de panden van V&D het stralende middelpunt van menig stadshart of winkelcentrum. We zullen als land nu een ander boegbeeld moeten zoeken...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten