Eindelijk: Sybrand Buma pleit voor sancties tegen Turkije als dat land zich niet aan de afspraken houdt

Geen categoriemrt 15 2016, 9:00
Het CDA zet ein-de-lijk de aanval in op Recep Tayyip Erdogan, de ronduit totalitaire leider van Turkije die de vluchtelingencrisis gebruikt om gratis geld te krijgen van Europa.
Tegen De Telegraaf zegt CDA-fractieleider Sybrand Buma dat hij daar genoeg van heeft, en dat hij vindt dat de EU (en daarmee dus ook Mark Rutte) op veel te zachtaardige wijze omgaat met de Turken.

"Europa staat op het punt voor de korte termijn een deal te sluiten die op lange termijn enorme gevolgen heeft voor de machtsverhoudingen. Maar wat nou als Turkije zich opnieuw niet aan de afspraken houdt en vluchtelingen blijft doorlaten richting Europa? Gaan we dan in juni weer bij elkaar komen om opnieuw af te spreken dat Turkije vluchtelingen gaat tegenhouden en terugnemen, maar nu in ruil voor 9 miljard euro? Dan zijn sancties veel logischer. De VVD heeft dat al eerder voorgesteld, dus ik neem aan dat die dit vandaag ook in het debat steunt. Europa laat dan zien dat het uit is met dit soort spelletjes."

Buma heeft zonder meer gelijk. Turkije gebruikt de vluchtelingencrisis nu al tijden om allerlei concessies te krijgen van Europa: concessies die het anders nooit zou krijgen. Eind vorig jaar kwamen Turkije en de EU een deal overeen. Turkije zou drie miljard euro krijgen en in ruil daarvoor de grenzen dichtgooien zodat er een eind zou komen aan de vluchtelingentsunami.
Toen de afspraken eenmaal op papier stonden deed Turkije vervolgens helemaal niets om de crisis te beperken. In plaats daarvan vertelde het de EU dat het nu écht iets zou doen als er meer geld zou komen, als Turken in de zomer al visumvrij door Europa kunnen reizen, en als er nog concreter gesproken wordt over EU-lidmaatschap.
En dat is precies wat de Turken kregen.
Met andere woorden, de chantage werkte.
Dat is zorgwekkend, maar het allerergste is dat we geen enkele garantie hebben dat Turkije zich dit keer wél aan de afspraken houdt. Ankara kan nu gewoon wéér spelletjes spelen en hopen op nog meer gratis Europees geld. En Europa lijkt niet in staat om daar iets tegen te doen.
Dat is volstrekt onacceptabel. Dat Erdogan zich in eigen land als sultan gedraagt is tot daar aan toe, maar de EU kan dit soort wangedrag niet tolereren. Als Turkije zich weer niet aan de afspraken houdt moeten er gewoon maatregelen worden genomen tegen dat land, dat kunnen zowel diplomatieke als economische maatregelen (lees: sancties) zijn. Als Erdogan daar niet blij mee is moet hij voor de veranderen maar eens doen wat hij belooft.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten