Griekenland in paniek: 100.000 vluchtelingen zullen noodgedwongen in Griekenland moeten blijven

Geen categoriemrt 06 2016, 15:00
Geen enkel land kan dit aan; zeker niet een land dat al zwaar in de economische problemen zit.
Europees commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) waarschuwde gisteren dat de vluchtelingencrisis helemaal uit de hand loopt in Griekenland. De reden? Andere Europese landen hebben maatregelen genomen om hun grenzen te beschermen waardoor vluchtelingen niet zomaar door kunnen reizen naar de rest van Europa als ze Griekenland eenmaal bereikt hebben.

Het aantal vluchtelingen dat noodgedwongen in Griekenland moet blijven, zal oplopen van circa 33.000 nu tot 100.000 eind maart.

De meeste vluchtelingen denken dat ze snel en gemakkelijk van Griekenland naar Macedonië kunnen reizen, maar dat land heeft daar terecht absoluut geen zin in. Daarom worden er nu relatief maar een paar vluchtelingen per dag doorgelaten. Het resultaat is dat de Griekse gouverneur van de grensstreek met Macedonië, Apostolos Tzitzikostas, de noodtoestand wil uitroepen.
Dit is een waar nachtmerriescenario voor Griekenland, een land dat zelf al meer dan genoeg problemen heeft. Als het zo doorgaat zal de vluchtelingencrisis doen wat de economische crisis net niet kon: Griekenland helemaal met de grond gelijk maken.
Dat is ernstig, maar het is volstrekt logisch dat de rest van Europa dit keer niet in actie wil komen. Geen enkel Europees land kan de toestroom van asielzoekers aan. En zelfs als dat wel zo was willen ze het gewoon niet, wat voor Griekenland op hetzelfde neerkomt.
Dit betekent dat Griekenland nu maar eens zelf iets moet doen aan dit probleem. Hoe? Simpel: door alle boten met vluchtelingen terug te begeleiden naar Turkse wateren. Er is geen enkele reden voor de Grieken om zichzelf kapot te maken. Turkije laat deze vluchtelingen bewust afreizen naar Griekenland; laat president Erdogan deze mensen maar houden. Hij is er ook verantwoordelijk voor dat ze op zo'n grote schaal de grens overgekomen zijn van Syrië naar Turkije.
En nee, daar hoeft hij niet enorm veel geld voor te krijgen. De EU heeft hem geld aangeboden en gegeven, maar als Erdogan vervolgens niets doet om iets te doen aan de instroom van vluchtelingen moet hij zelf maar op de blaren zitten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten