SCHOKKEND: Vluchtelingencrisis kostte Nederland vorig jaar 800 miljoen euro

Geen categorieapr 13 2016, 8:00
Dit is compleet en totaal onacceptabel.
Het Centraal Orgaan Asielzoekers heeft vorig jaar maar liefst 800 miljoen euro uitgegeven aan de opvang van asielzoekers in ons land. Dat is 300 miljoen euro meer dan het jaar ervoor. Het geld werd eerst en vooral gebruikt om 'vluchtelingen', die in veel gevallen gewoon gelukszoekers zijn, onderdak te bieden en eten en drinken te geven.
Nu is dit bedrag sowieso al onacceptabel hoog, maar het wordt zo mogelijk nog erger. Het COA zegt namelijk dat het volstrekt niet voorbereid was op deze enorm hoge kosten. Eén van de redenen dat die toch zo hoog uitvielen? Angela Merkels beroemde uitspraak "Wir schaffen das" toen ze sprak over een mogelijke tsunami van mensen uit het Midden-Oosten naar Duitsland. Niet alleen onze oosterburen zelf, maar ook wij zij daardoor het kind van de rekening.
De Telegraaf legt uit waar dit geld aan besteed werd:

Dat was een peperdure excercitie: voor crisisnoodopvang kregen gemeenten honderd euro per persoon per nacht om alle kosten te dekken. Maar het COA kon niet anders, want de dienst barstte uit haar voegen. In de piekmaand december sliepen gemiddeld 1700 mensen voor dit bedrag in een noodonderkomen.

Ondertussen verdubbelde het personeel van het COA ook snel eventjes naar 4000 fte.
Met alle respect, maar 800 miljoen euro is veel te veel. Dat geld kunnen wij als Nederlanders veel beter zélf gebruiken. Bijvoorbeeld door wat meer uit te geven aan ouderenzorg (heel veel hoogbejaarde mensen kwijnen weg in verschrikkelijke, onmenselijke omstandigheden) óf om door middel van een (eenmalige) belastingverlaging waardoor jij en ik meer geld overhouden.
Het is gemakkelijk om Merkel hiervoor de schuld te geven, en ze is zeker één van de hoofdschuldigen, maar ons eigen kabinet had ook in actie kunnen komen door bijvoorbeeld opnieuw grenscontroles in te voeren. Rutte en co. weigerden dat, waardoor wij nu opgescheept zitten met de rekening.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten